IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага нови мерки при ограничаване свободното движение в ЕС

В момента има големи разлики между националните критерии, затова са необходими нови и единни прагове, твърдят от Брюксел

17:49 | 04.09.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейската комисия отправи предложение да се гарантират координацията и ясното съобщаване на всички мерки, предприемани от държавите членки в ЕС при ограничаване свободното движение поради пандемията от коронавирус.

В предложението, изпратено и до медиите, се посочват четири основни области, в които държавите членки следва да работят в по-тясно сътрудничество:

  1. Общи критерии и прагове при вземане на решения за въвеждане на ограничения за пътуване от страна на държавите членки;
  2. Използване на карта, представяща общите критерии чрез одобрено съвместно цветово кодиране;
  3. Обща рамка за мерките, прилагани по отношение на пътниците от райони с висок риск;
  4. Ясна и навременна информация за обществеността относно всички ограничения.

Според ЕК в момента има големи разлики между националните критерии за въвеждане на мерки, с които се ограничава свободното движение в Европейския съюз. Затова Комисията предлага всяка държава членка да взема под внимание следните критерии, когато въвежда ограничителни мерки: общ брой на новите случаи на COVID-19 на 100 000 души, за които е съобщено в даден район за период от 14 дни процент на положителните тестове от всички тестове за COVID-19, направени в даден район за период от 7 дни брой на направените тестове за COVID-19 на 100 000 души в даден район за период от 7 дни. 

Държавите членки следва всяка седмица да предоставят тези данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията. Освен това държавите трябва да предоставят тези данни на регионално ниво, за да може мерките да се насочват към тези региони, за които са абсолютно необходими. Ако в дадена държава членка се правят повече от 250 теста на 100 000 души, Комисията предлага страните членки да не ограничават свободното движение на хората, пътуващи от тази държава членка, когато: общият брой на новите случаи на COVID-19, за които е съобщено в даден район, се равнява на по-малко от 50 случая на 100 000 души за период от 14 дни ИЛИ процентът на положителните тестове от всички тестове за COVID-19, направени в даден район, е под 3%.

Комисията предлага, въз основа на предоставяните от държавите членки данни, Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията да публикува карта на държавите от ЕС и ЕИП, която ще се актуализира ежеседмично. При изготвянето на картата ще се използва общо цветово кодиране в помощ на държавите членки и пътниците.

ЕК настоява за следното: зелен цвят за районите, където общият брой на новите случаи на COVID-19, за които е съобщено за период от 14 дни, е под 25, И процентът на положителните тестове от всички тестове за COVID-19 е под 3%; оранжев цвят за районите, където общият брой на новите случаи на COVID-19, за които е съобщено за период от 14 дни, е под 50, НО процентът на положителните тестове от всички тестове за COVID-19 е 3% или по-висок, ИЛИ общият брой на новите случаи на COVID-19, за които е съобщено, е между 25 и 150, НО процентът на положителните тестове от всички тестове за COVID-19 е под 3%; червен цвят за районите, където общият брой на новите случаи на COVID-19, за които е съобщено за период от 14 дни, е над 50, И процентът на положителните тестове от всички тестове за COVID-19 е 3% или по-висок, ИЛИ общият брой на новите случаи на COVID-19, за които е съобщено за период от 14 дни, е над 150 на 100 000 души; сив цвят, ако няма достатъчно информация за оценка по критериите, предложени от Комисията, ИЛИ броят на направените тестове за COVID-19 на 100 000 души е под 250.

Еврокомисията предлага държавите членки да използват общ подход по отношение на пътниците, идващи от зони „с висок риск“.

Държавите от ЕС не трябва да отказват влизането на хора, идващи от други държави членки, категорични са от Брюксел. Страните от общността, които въвеждат ограничения за свободното движение въз основа на своите собствени процедури за вземане на решения, могат да изискват: лицата, които пристигат от район, класифициран като „червен“ или „сив“, да се подложат на 14-дневна карантина ИЛИ да си направят тест за COVID-19 след пристигането си, като тестването за COVID-19 е предпочитаният вариант. Когато това е оправдано, държавите членки могат да отправят препоръка лицата, които идват от район, класифициран като „оранжев“, поне да си направят тест за COVID-19 преди отпътуване или при пристигане. Държавите членки могат да изискват от лицата, идващи от „червен“, „оранжев“ или „сив“ район, особено от пристигащите със самолет, да предоставят формуляри за локализиране на пътници в съответствие с изискванията за защита на данните.

От пътниците с ключови функции или нужди от първостепенно значение — например работници, упражняващи критични професии, погранични и командировани работници, студенти или журналисти, изпълняващи задълженията си — не трябва да се изисква подлагане на карантина. Ясна и навременна информация за обществеността Комисията предлага държавите от ЕС да предоставят на останалите държави членки и на Комисията ежеседмична информация за предстоящи въвеждания или премахвания на ограничения за пътуване. За промените следва да се съобщава една седмица преди влизането им в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 3 години
...баси колко полезен и многостранно приложим ..............................................*** той е мислен тоя вирус. Умни хора са го измислили. Освен, че дава възможност за всякакви манипулации, създава новини, с което дава хляб на журналистите, прикрива икономическите проблеми, заради които се отпускат парите уж за борба с последствията все забравят да ни кажат главното му достойнство - че не е и много опасен. Иначе след тия протести жив протестиращ да не е останал. За полицаите да не говорим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
"нова нормалност" било ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Добре дошли в Новият Авторитарен Свят! Очаквайте временните мерки да продължат в следващите няколко... десетилетия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
скрита дискриминация ... баси колко полезен и многостранно приложим излезе тоя коронавирус ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още