Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК предлага увеличение с 3% на европейския бюджет за 2019 г.

Той ще включва инвестиции в икономиката и насърчаване на солидарността и сигурността

ЕК предлага увеличение с 3% на европейския бюджет за 2019 г.

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия предложи днес проектобюджетът на ЕС за догодина да бъде 166 млрд. евро за поети задължения. Това представлява увеличение от 3% спрямо тази година и включва инвестиции в икономиката и насърчаване на солидарността и сигурността, съобщава БТА.

В рамките на сегашния дългосрочен бюджет на ЕС (2014-2020 г.) това е шестият поред бюджет. Неговата цел е оптимизиране на финансирането за съществуващите програми, както и за новите инициативи, допълва ЕК.

Още по темата

Предложението за ръст се основава на схващането, че след като Великобритания напусне ЕС на 30 март догодина, Лондон ще продължи да осигурява принос и да участва в изпълнението на бюджета на ЕС до края на 2020 г., както ако беше останала в общността.

Европейският парламент и държавите в ЕС трябва да обсъдят съвместно това предложение. 

Средствата, определени за подпомагане на икономическия растеж, ще достигнат почти 80 милиарда евро за поети задължения догодина. Това включва увеличения на някои водещи програми:

-12,5 милиарда евро (+ 8,4 на сто спрямо 2018 г.) за научни изследвания и иновации по програмата „Хоризонт 2020“, включително 194 милиона евро за ново съвместно предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии;

-2,6 милиарда евро за образование по програмата "Еразъм+" (+ 10,4 на сто спрямо 2018 г.);

-3,8 милиарда евро по механизма "Свързана Европа" (+ 36,4 на сто спрямо 2018 г.) за инфраструктурни мрежи;

-допълнителни 233,3 милиона евро за инициативата за младежка заетост в подкрепа на младите хора, живеещи в региони с висока младежка безработица, към които ще се добави равностойно финансиране със средства от Европейския социален фонд.

Комисията очаква програмите по политиката на сближаване за периода 2014-2020 г. да разполагат с 57 милиарда евро (+ 2,8 на сто спрямо 2018 г.). Финансирането за селскостопанската политика се очаква да достигне почти 60 милиарда евро (+ 1,2 на сто спрямо 2018 г.).

Предвижда се и продължение на справянето с въпроси, свързани с миграцията и управлението на границите.

Също така бюджетът предвижда допълнителни 1,5 млрд. евро за механизма за бежанците в Турция.

Освен укрепването на вече предприетите усилия този проектобюджет включва и подкрепа за нови инициативи, сред които 40 милиона евро за удължаването на срока на програмата за подкрепа на структурните реформи в държавите в ЕС и 245 милиона евро в подкрепа на европейската отбранителна промишленост и напредък за постигането на Европейски отбранителен съюз.

Проектобюджетът на ЕС за 2019 г. включва две суми за всяка програма, която подлежи на финансиране - поети задължения и плащания. Поетите задължения представляват финансирането, което може да бъде определено в договори, сключени през дадена година. Плащанията представляват действително изплащаните средства.

Предложеният проектобюджет за догодина възлиза на 166 милиарда евро под формата на поети задължения (+ 3 на сто спрямо 2018 г.) и 149 милиарда евро под формата на плащания (+ 3 на сто спрямо 2018 г.), допълва БТА.

Бюджетът на ЕС възлиза приблизително на един процент от брутния национален доход на ЕС и представлява около 2 на сто от всички обществени разходи в ЕС.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европейските борси изпратиха смесена сесия