IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК разследва държавния заем за Alitalia

Италианското правителство отпусна 900 млн. евро на изпадналата в сериозна криза авиокомпания

15:21 | 23.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снмика: Архив Ройтерс</em></p>

Снмика: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) започва задълбочена проверка на заема, отпуснат от правителството на Италия, за авиокомпанията Alitalia, става ясно от съобщение на сайта на Комисията. Заемът е в размер на 900 млн. евро и Брюксел ще провери дали това не представлява недопустима държавна помощ.

От години Alitalia, която е собственост на консорциума Compagnia Aerea Italiana - CAI (51%) и Etihad Airways (49%), изпитва финансови затруднения. 

През април 2017 година служителите в компанията отхвърлиха плана за възстановяване, който предвижда орязване на разходите и в резултат акционерите отказаха да отпускат допълнителна финансова подкрепа. Така авиокомпанията се изправи пред фалит през май 2017 година.

В този момент на финансов колапс италианското правителство отпусна мостово финансиране за Alitalia в размер на 600 млн. евро. През октомври бяха отпуснати още 300 млн. евро. Започнаха и процедури по намиране на купувач на активи на компанията.

През януари 2018 година Рим е анонсирал ЕК за отпуснатата спасителна помощ за авиокомпанията. Първият преглед показва, че Брюксел е склонен да определи отпуснатите средства като неправомерна държавна помощ. Затова и стартира задълбочената проверка, която да покаже дали действително това е така или заемът удовлетворява правилата на общността в тази област.

Притесненията на Брюксел са свързани основно със срока за погасяване на заема – парите бяха отпуснати през май 2017 година и трябва да бъдат възстановени през декември 2018 година. Според правилата обаче заемите трябва да бъдат отпускани за максимално 6 месеца. Другото нещо, което ЕК ще провери, е дали заемът е използван само за най-необходимото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още