IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Спирането на европейско финансиране от бъдещия бюджет ще е крайна мярка

Ако държавите не вземат мерки по препоръките, отправени от ЕК, средства могат да бъдат размествани между различните фондове, заяви Валдис Домбровскис

20:15 | 30.05.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Спирането на финансирането от ЕС се предвижда като крайна мярка в бъдещия европейски бюджет (до 2027 година), заяви днес на пресконференция заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Ако държавите не вземат мерки по препоръките, отправени от ЕК, средства могат да бъдат размествани между различните фондове, а спирането на финансирането е крайна мярка. Предлагаме да закрепим връзката между изпълнението на препоръките и отпускането на средства, и да въведем механизъм на препрограмиране, поясни той, цитиран от БТА.

Еврокомисарят по заетостта Мариане Тайсен добави, че държавите подписват в началото на бюджетния период споразумения с ЕК накъде ще насочат фондовете. Няма значение дали междувременно правителствата се променят.

Ако задачите пред правителствата се променят, готови сме да преговаряме, ще проявим гъвкавост, заяви еврокомисарят. При пълно неспазване на договореностите ще възникне проблем, който ще трябва да решаваме, но не очаквам това да се наложи, добави тя.

Преди седмица ЕК представи най-новите си препоръки за отделните държави в ЕС, като за България те бяха три. Първата бе да се подобри събираемостта на данъците и ефективността на бюджетните разходи, включително чрез действия за ограничаването на „сивата“ икономика. Препоръчваше се подобряване на управлението на държавните дружества, на основата на международния опит.

Втората препоръка бе да бъдат предприети последващи действия за осигуряването на надзор и сигурност на финансовия сектор. Препоръчваше се оценка на банковите обезпечения и завършване на промените в правилата за несъстоятелност, както и да бъде насърчена работата на вторичния пазар за необслужвани заеми, посочва БТА.

На трето място се препоръчваше да бъде повишена заетостта сред хората в неравностойно положение чрез повишаване на уменията им. ЕК предложи да се подобри предоставянето на качествено общо образование, особено за ромите и други групи в неравностойно положение. Комисията препоръча нашата страна да подобри достъпа до здравни услуги, да се справи с недостига на здравни работници, както и да въведе постоянна и прозрачна схема за определяне на минималния доход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
studioaa
преди 5 години
Според плана юнкер България трябваше да получи 2 млрд. евро по сметката на финансовото ведомство с цел подпомагане на средния и дребния бизнес от общия бюджет на пакета, който беше 300 милиарда евро или около 0.8% от него колкото е нашия БВП спрямо този на ес. От 2014 до 2016 досега България е получила едва 50 млн. евро или точно 40 пъти по-малко от обещаното от комсията юнкер, а 2016 ГЕРБ умишлено скри отчетите за да не лъсне измамата "юнкер"? Докога ще ни мамят как сме печелели от европата и как някакви огромни средства били се изливали в бюджета ни и щели сме да фалираме без тези пари? Кога правителството ще започне да се отчита отново пред електората?? И най-важното кога европата ще ни върне тези 1.85 милиарда евро??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
studioaa
преди 5 години
Няма значение дали ще ни спрат европарите при положение, че и днес сме получили по-малко от еврофондовете отколко сме дали като вноска към бюджета на ес. За периода 2014-2020 България е получила около 2.4 милиарда евро от еврофондовете, а внесла около 2.6 милиарда евро членски внос. А през 2012-2013 се масово се лъжеше, че България щяла да получи поне 7-8 милиарда евро. България колкото и да усвоява пари няма да вземе повече 3.4 милиарда евро и това ще е загуба за нас при положение, че само вноската за 2019 и 2020 ще е около 1.2 милиарда евро. Питайте се защо защо Томислав Дончев никога не смее да сподели в НС колко са усвоените европари, а винаги говори за договорени виртуални пари, които никога няма дойдат у нас?? И защо ГЕРБ свали отчетите за усвояване на еврофондовете от сайта финансовото министерство в началото на кабинета Борисов 3??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още