Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

EMA започва проучване на китайската ваксина срещу коронавирус

През февруари ваксината на Sinovac бе разрешена в Китай, както и по-късно в Чили, Бразилия, Филипините, Украйна и Турция

EMA започва проучване на китайската ваксина срещу коронавирус

Снимка: Bloomberg

Европейската агенция по лекарствата (EMA) съобщи днес, че започва проучване на ваксината срещу коронавирус на китайската лаборатория Sinovac. Така скоро може да последва искане препаратът да бъде разрешен в Европейския съюз, предаде БТА, позовавайки се на France press.

Решението на комисията по лекарства за хуманна употреба към агенцията "да започне проучване се базира на предварителни резултати от лабораторни изследвания (неклинични данни) и от клинични изследвания", обясни в комюнике европейският регулатор със седалище в Амстердам.

Още по темата

Във ваксината на Sinovac е използван класическият метод с инактивиран вирус, подпомагащ организма на ваксинирания да изработва антитела срещу причинителя на болестта.

Изследванията показват, че ваксината задейства изработването на антитела, насочени срещу вируса, който предизвиква Covid-19, и способни да подпомогнат защитата срещу тази болест, добавя агенцията.

Тя ще продължи процедурата, докато получи достатъчно данни, за да може лабораторията да подаде официално искане за разрешение да пусне продукта си на пазара.

Европейската агенция по лекарствата "не може да предвиди общ график, но разглеждането на евентуалното искане се очаква да трае по-малко от обичайното с оглед работата, извършена по време на проучването", се казва в комюникето.

През февруари ваксината на Sinovac бе разрешена в Китай. Тя е разрешена е също в Чили, Бразилия, Филипините, Украйна и Турция.

По статията работи: Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕК одобри закупуването на 1,8 млрд. дози от ваксината на BioNTech/Pfizer