Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Ердоган ще трябва да поведе нелека битка, за да запази властта си на следващите избори

Според ново социологическо проучване има множество възможни варианти, най-вече за резултатите от парламентарните избори

Ердоган ще трябва да поведе нелека битка, за да запази властта си на следващите избори

Агитационни банери на Мухарем Индже и Реджеп Ердоган. Снимка: Ройтерс

Изходът от турските президентски избори по-късно този месец може да се реши в последния момент, като държавният глава Реджеп Ердоган ще трябва да спечели нелека битка, за да затвърди властта си. Това става ясно от проучване на Bloomberg за настроенията сред избирателите.

Ердоган би могъл да спечели президентския вот на първия тур на 24 юни с 50,8% и да получи мнозинство в парламента, става ясно от резултатите на агенция Foresight Danismanlik сред 500 души в периода 7-11 юни.

Въпреки това обаче изненадваща победа на опозицията също е възможна в рамките на статистическата грешка.

Според данните всякакви варианти са вероятни, като единственото сигурно нещо е, че резултатите ще бъдат много близки. Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) не биха могли да спечелят сами, като при предишни гласувания те разчитаха на подкрепата на религиозните консерватори, либерали или кюрди. Сега обаче успехът на президента зависи от това как националистите в Турция ще гласуват, става ясно от проучването.

Още по темата

Най-силният фактор, който накланя везните в полза на Ердоган и неговата партия, е непоколебимата преданост на избирателите му. Не така обаче стоят нещата при националистите, които все повече изоставят партията си.

„Ердоган винаги се е нуждаел и ще се нуждае от коалиции“, посочва Мерт Йълдъз, бивш икономист от Roubini Global Economics в Лондон и съосновател на Foresight. „Дори и Ердоган да спечели както парламента, така и президентството, политическата несигурност е малко вероятно да приключи“, допълва той.

Допитването е първото по рода си в Турция. То се провежда в област в страната, която отговаря на демографските и социално-икономически характеристики, както и в друга, в която резултатите от последните три гласувания съвпадат с данните за страната. Статистическата грешка е в рамките на 3,5 процентни пункта – повече от обикновените проучвания, което се дължи на ограничения обем на допитаните.

Най-близкият опонент на Ердоган за президентския пост е Мухарем Индже от опозиционната Републиканска народна партия (РНП). Според прогнозите той ще получи 30,1% от гласовете. След него е кандидатът на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) Селяхатин Демирташ, който въпреки че води кампанията си от затвора, се очаква да получи 10,5% от гласовете. Бившият вътрешен министър Мерал Акшенер от новата Партия на доброто получава 8% - неуспявайки да оправдае повечето очаквания.

Ако президентската надпревара стигне до втори тур, преднината на Ердоган ще бъде още по-голяма, предвижда агенцията.

Не така обаче стоят нещата при парламентарния вот.

Партията на Демирташ се очаква да получи 11,7% от вота, което означава, че ще премине прага от 10% за влизане в парламента. За сравнение Партията на националистическото действие (ПНД) ще получи 4,5%. Въпреки това тя ще влезе в парламента независимо от резултата си, тъй като е в съюз с ПСР, която пък се очаква да вземе 46%.

Прогнозите за основната опозиционна РНП пък са за 27,5%, а за Партията на доброто – 9%.

„Въпреки че е много вероятно Ердоган да спечели властта, истинският победител на тези избори ще е Мухарем Индже“, се казва в материала на Foresight.

Според данните икономиката е основната тревога за избирателите, като според 34,2% от допитаните това е най-големият проблем на страната. Веднага след това се нареждат тероризмът и безработицата със съответно 17,7% и 13,5%.

Изборите идват на фона на силно обезценена лира и висока инфлация, превръщайки икономическото представяне в пречка за Ердоган за първи път в 15-те години, през които той е начело на страната.

Президентът успя да изнерви инвеститорите със своите неконвенционални икономически теории и нападки срещу Централната банка. В същото време в интервю за Bloomberg държавният глава заяви, че след изборите ще се стреми към по-голям контрол върху финансовите политики в страната.

Но въпреки че мнозинството от респондентите – 35%, посочват понижаване на жизнения си стандарт, малцина са готови да се обърнат срещу Ердоган. Само 4,6% от гласоподавателите на ПСР са готови да подкрепят Индже.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
1
 
4
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Ако не спечели президентските от първия път, ще трябва да преправя много бюлетини :D
3
 
9
 
3
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Ако диктаторът Ердоган не беше сигурен в победата си, нямаше да ги предизвика предсрочно! Коментарите по тоя въпрос са абсолютно ненужни.
1
 
8
 
2
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Хубав коментар са направили. Спечелването на изборите от опозицията е възможно само в рамките на статистическата грешка. Когато става дума за сериозни неща, статистически грешки няма.

Въпреки това обаче изненадваща победа на опозицията също е възможна в рамките на статистическата грешка.
2
 
10
 
1
0pk
преди 7 месеца
Ако е тру-диктатор кат Путин, не би трябвало да му е трудно, а?

Още от Европа
Бързото премахване на въглищата ще струва на Германия 54 млрд. евро