IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е готов да преговаря със САЩ за решаване на търговския спор

Смятаме, че е нелепо ЕС да се разглежда като заплаха за националната сигурност на Вашингтон, твърди Сесилия Малмстрьом

14:15 | 21.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз е готов да стартира преговори със САЩ, за да разреши търговския спор, предизвикан от решението им да наложат мита върху европейските метали, заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом в четвъртък, цитирана от Ройтерс.

Описвайки митата на САЩ като „незаконни“ и нарушаващи правилата на Световната търговска организация, Малмстрьом заяви, че няма друг избор освен да предприеме репресивни действия за защита на европейските интереси и работни места.

„Смятаме, че е нелепо ЕС да се разглежда като заплаха за националната сигурност на САЩ“, каза тя в рамките на семинар. „Винаги сме готови да разговаряме със САЩ. Целият ЕС се основава на идеята, че преговаряме“.

Европейският съюз ще започне да налага мита от 25% върху вноса на редица американски продукти в петък в отговор на американските мита върху стоманата и алуминия от ЕС от началото на месеца, посочи Малмстрьом.

След налагането на наказателни мита на няколко от най-големите си търговски партньора през тази седмица, САЩ заплашиха Китай с допълнителни мита на стойност 200 млрд. долара, което ще доведе до ескалация на конфликта, който вече и без това предизвика репресивни мерки в целия свят.

По време на посещението си в Нова Зеландия за стартирането на преговори по споразумението за свободна търговия Малмстрьом потърси подкрепа за отворена търговска система, базирана на правила. Според нея тя е застрашена от споровете между САЩ и другите големи икономики.

Малмсторм заяви, че е „много притеснена“ за ситуацията, тъй като тя може да се превърне в „пълноценна търговска война“, която да разруши световните вериги на доставки и да навреди на световната икономика.

Също така тя посочи протекционистката политика на президента на САЩ Доналд Тръмп, изразявайки загрижеността си, че някои страни „действат отвъд“ правилата, които са договорени съвместно със СТО.

Нова Зеландия е приятел и съюзник. Заедно ние заставаме зад общи ценности за устойчива търговия, отворена търговия, прозрачна търговия и такава, която се осъществява в съответствие с международните правила в многостранната система

„Нова Зеландия е приятел и съюзник. Заедно ние заставаме зад общи ценности за устойчива търговия, отворена търговия, прозрачна търговия и такава, която се осъществява в съответствие с международните правила в многостранната система“, заяви еврокомисарят по време на своя пресконференция след срещата си с търговския министър на Нова Зеландия Дейвид Паркър.

Въпреки напрежението със САЩ ЕС сподели критиката на Вашингтон, че Китай осъществява дъмпинг на пазара на стоманени и алуминиеви продукти чрез субсидирането на държавните си компании, поясни Малмстрьом. Тя добави, че ходът на Пекин причинява „голяма нестабилност“ на световните пазари.

„Ние не харесваме това. Никой не го харесва. Нужно е да разгледаме този проблем. Но просто хвърляне на мита из целия свят не е правилният подход“.

Нова Зеландия е силен защитник на свободната търговия и притиска силно Япония за преговори за сключване на т. нар. ТПП след решението на Тръмп да извади САЩ от него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още