IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС готви ограничаване на движението на мигранти между страните в съюза

Подобно решение би задоволило разбунтувалите се членове на германското правителство и в частност вътрешния министър Хорст Зеехофер

17:04 | 19.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Лидерите на страните от Европейския съюз може да се договорят за мерки, ограничаващи движението на търсещи убежище мигранти между отделните страни в общността. Подобно решение би задоволило разбунтувалите се членове на германското правителство и в частност вътрешния министър Хорст Зеехофер, който заплаши да предприеме едностранни действия за връщането на мигранти от границата.

„Що се отнася до ситуацията вътре в ЕС, вторичното движение на търсещи убежище между страните членки излага целостта на системата за убежище на сериозен риск“, се посочва в проект на общо изявление на европейските лидери, подготвено за след края на срещата им на върха следващата седмица.

„Страните членки трябва да предприемат всички необходими вътрешни законодателни и административни мерки, за да се противопоставят на подобно движение и да си сътрудничат тясно помежду си“, става ясно от документа с дата 19 юни, видян от Bloomberg.

Зеехофер, който е и лидер на по-малката партия в консервативния блок на канцлера Ангела Меркел Християнсоциален съюз (ХСС), даде на германския лидер двуседмичен краен срок за сключването на двустранни споразумения с други страни от европейския блок, в рамките на които нерегламентираните мигранти ще бъдат връщани в първата страна, в която са били регистрирани.

Ако тя обаче не успее да постигне това, Зеехофер заплаши, че ще започне да връща мигранти, действайки в пряко противоречие с нея.

На въпрос дали текстът на заключението цели да отговори на притесненията на ХСС представител на европейската администрация заяви, че това е въпрос, отворен за интерпретации. Проектът подлежи на промяна до 28 юни, когато лидерите трябва да се срещнат в Брюксел.

Друга отстъпка пред хардлайнерите в германското правителство е и очакваната подкрепа за разработването на концепция за създаването на регионални „платформи“, които ще помагат за бързото обработване на документите на мигрантите и по-лесното им разделяне на икономически мигранти и хора, търсещи убежище.

Популистките правителства на много места в ЕС поискаха създаването на центрове извън рамките на съюза, които да приютяват търсещите убежище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още