IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и САЩ се договориха за внос на говеждо месо без хормони

Споразумението няма да промени общия обем, качество или безопасност на говеждо месо, внесено в ЕС, твърди еврокомисарят по земеделието

11:59 | 08.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) и САЩ са се договорили да преразгледат съществуващата квота за внос на американско говеждо месо в блока, съобщават от Европейската комисия (ЕК).

Еврокомисарят по въпросите на земеделието Фил Хоган изтъкна, че е постигнато много важно споразумение с основен търговски партньор, с когото ЕС участва в по-широки преговори, намеквайки за евентуалното споразумение за всеобхватна търговия между ЕС и САЩ.

„С тази стъпка ЕС потвърждава отново ангажимента си за създаване на нова фаза в отношенията със САЩ, в съответствие с постигнатото споразумение между председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и президента на САЩ Доналд Тръмп през юли 2018 г. Споразумението няма да промени общия обем, качество или безопасност на говеждо месо, внесено в ЕС, което ще остане в съответствие с високите европейски стандарти“, посочва Хоган.

Споразумението предвижда 35 хил.т от квотата за внос на говеждо месо без хормони в ЕС да се разпредели за САЩ поетапно, за период от 7 години. Останалото ще е за другите износители към Съюза.

Предстои Комисията да представи законодателно предложение на Съвета на ЕС и да сключи самото споразумение през следващите месеци. За това, обаче, ще е нужно съгласието на Европейския парламент.

Ек припомня, че през 2009 г. ЕС и САЩ сключиха Меморандум за разбирателство, ревизиран през 2014 г. Той предвижда временно решение на дългогодишен спор в Световната търговска организация (СТО) относно използването на някои стимулиращи растежа хормони за производството на говеждо месо.

Съгласно споразумението квотата от 45 хил. т говеждо месо, обработено с хормони, беше отворена от ЕС за квалифицирани доставчици, сред които бяха включени САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още