IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС предупреди Лондон, че все още не може да избегне „твърда граница“ в Ирландия

Според Брюксел британското предложение за решаване на въпроса е недостатъчно

22:46 | 11.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз потвърди предупрежденията си за Великобритания, че предложението на страната да остане временно обвързана с митническия режим на общността след преходния период до 2020 г. няма да предотврати въвеждането на пропускателни пунктове по ирландската граница, съобщава Bloomberg.

В текст, публикуван на сайта си, Европейската комисия обобщава няколко притеснения, които има във връзка с британското предложение – отговор на европейския план да остави само северна Ирландия в европейския митнически съюз и единния пазар. Споразумение за статута на 310-километровата граница между Република Ирландия и Северна Ирландия трябва да бъде постигнато преди излизането на Великобритания от състава на ЕС през март догодина.

Както предложението на Брюксел, така и това на Лондон, са временни решения и трябва да служат като гаранция докато не бъде постигнато дълготрайно споразумение за запазването на т. нар. „невидима граница“ в региона. 

Според ЕК британската версия е „сложна и безпрецедентна уговорка за кратък период от време“. Тя също така „не включва регулаторния контрол, водещ до твърдата граница“.

В същото време от Брюксел отбелязват, че британското предложение ще доведе до „откъслечно прилагане“ на европейското законодателство и е възможно дори да увеличи риска от измами.

Европейският съюз се надява преговорите за ирландската граница да бъдат уредени преди европейската среща на върха в края на юни. Според официални представители обаче с оставането на толкова много нерешени въпроси това ще е невъзможно.

В туит главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние заяви, че  продължава консултациите по позицията на блока. В понеделник той проведе среща с френския президент Еманюел Макрон, посочвайки, че има „решимост за финализирането на споразумението за оттегляне“, от което част е въпросът с ирландската граница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още