IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще започне преговори с африкански страни за създаване на мигрантски центрове

Либия, Мали, Нигер и Нигерия са възприемани от ЕК като най-подходящи кандидати

16:01 | 01.07.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер. Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз ще започне преговори с африканските страни по въпроса дали са подготвени да създадат на своя територия т.нар. регионални платформи за докарване на мигранти, съобщи еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер, цитиран от ДПА.

Пред вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" той каза, че едно европейско споразумение за създаването на такива центрове изисква партньорско споразумение със страните от Северна Африка, които са разположени или директно на Средиземно море, или в района Сахел.

Това трябва да договорим сега, допълни той. По-рано той е намеквал, че за тези центрове могат да бъдат заделени 6 милиарда евро европейски средства.

Изданието информира, че Либия, Мали, Нигер и Нигерия са възприемани от Комисията като най-подходящи кандидати, макар че Йотингер не посочва конкретна страна.

Австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна тъкмо поема ротационното председателство на ЕС, каза вчера, че е важно отделните страни от ЕС да използват връзките си с африканските страни, за да намерят решение на европейски въпрос с убежищата. Той по-конкретно спомена Италия и Либия, както и Испания и Мароко.

Никоя северноафриканска страна не е дала сигнал, че би желала да приеме на територията си необходимата инфраструктура. Няколко страни, включително Египет, Либия и Мароко, отхвърлиха идеята. 

Междувременно Словакия каза, че германската канцлерката Ангела Меркел не се е обръщала към нея по въпроса за споразумения за връщане на мигранти, предаде Франс прес.

"Канцлерката Меркел логично се обърна към страните, откъдето идват мигрантите в Германия и това е всичко. Тъй като тези мигранти не идват в Германия от Словакия, логично канцлерката не можа да се обърне към нас. Става дума за абсолютна безсмислица", заяви държавният секретар Иван Корцок, държавен секретар по европейските въпроси в словашкото правителство.

Чехия, Унгария и Полша вече отхвърлиха твърдението, че са сключили подобно споразумение с Германия.

Вчера агенция ДПА съобщи, че Берлин е осигурил подобни договори с 14 страни.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
Lucifer
преди 5 години
Ти не живееш ли в ЕС???... от марс ли наблюдаваш разпада че си толкова щастлив???...ако пък си тукашен ЕСесовец, какво предлагаш, поне за собствения си комфорт???...путинова евразия или ердоганов султанат а може би нова желязна завеса и никога да не видиш виза за отвъд нея????....внимавай какво си пожелаваш, защото има голяма вероятност тоя път то да се сбъдне....и няма да ти е хич комфортно после..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
studioaa
преди 5 години
Ама нали щеше да ги интегрират бежанците, а сега какво стана - искат да ги връщат обратно в Африка. Това можеше да се очаква след като на нас франсетата ни върнаха *** обратно и не ги изтърпяха повече от няколко месеца, а ние сме били расисти, ксенофоби и ислямофоби... ес трябва да се разпадне, защото провалите му преминаха всякаква граница...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още