IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС замразява плановете си за нови санкции срещу Турция

От началото на годината Анкара е ограничила провокациите към общността, смятат източници на Ройтерс

17:53 | 18.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Архив Ройтерс

ЕС замразява плановете си да наложи санкции срещу висши служители в турската държавна петролна компания TPAO, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Изглежда връзките между ЕС и Турция са напът да се нормализират, коментира агенцията.

По време на заседанието на лидерите на ЕС през декември 2020 година беше взето решение за налагане на санкции срещу Турция заради дейностите по проучване за газ и петрол в Средиземно море. Но тогава не беше уточнено срещу кого ще бъдат насочени ограниченията - замразяване на активи и забрана за влизане в ЕС.

Очакваше се, че по време на Европейския съвет, насрочен за 25-26 март ще бъде взето решение и за икономически санкции срещу Анкара.

От началото на годината обаче турският президент Реджеп Тайип Ердоган смекчи тона към ЕС и с помощта на германския канцлер Ангела Меркел отношенията в момента изглеждат доста по-конструктивни, пише още Ройтерс. За първи път от години представители на Турция и Гърция разговаряха директно, а и се водят преговори за среща между гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и Ердоган.

Според Ройтерс и администрацията на Джо Байдън притиска ЕС да не налага санкции срещу члена на НАТО Турция и призовава да се търси компромис.

Досега дипломатите на ЕС отказват официален коментар по информацията на Ройтерс.

Натиск за налагане на повече санкции срещу Турция оказват Гърция и Кипър, а техните искания бяха подкрепени от Франция. Те настояват, че турски кораби нарушават границите в Средиземно море при проучванията си за петрол и природен газ. Брюксел вижда още опити от страна на Ердоган да отнеме независимостта на съдебната система и медиите, както и да разруши демократичните устои на страната. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още