IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа се доближава до сделка с Меркосур на фона на протекционизма на Тръмп

Във вторник преговарящите ще опитат да преодолеят трудностите около политически чувствителни въпроси около земеделския и автомобилния сектор

20:22 | 29.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европа се приближава към следващата цел в стремежа си за отваряне на глобалните пазари, с което се изправя срещу протекционизма на американския президент Доналд Тръмп, коментира Bloomberg.

Топ представители на Европейския съюз (ЕС) ще се срещнат с групата Меркосур, включваща Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай, на 30 януари в Брюксел, за да оценят перспективите за сделка за свободна търговия, която ще последва търговските споразумения с Япония и Канада.

Преговорите ЕС-Меркосур започнаха преди почти 2 десетилетия, бяха спрени и отново стартираха през 2010 г. Програмата на Тръмп за „Америка на първо място“ накара ЕС да се опита да приключи с преговорите, които напредваха преди да изпаднат в застой миналия месец заради политически чувствителни въпроси около земеделския и автомобилния сектор.

„Целта ни е да приключим много амбициозното търговско споразумение между нас и Меркосур през следващите седмици“, заявява търговският еврокомисар Сесилия Малстрьом в интервю от Брюксел миналата седмица. „Искаме да финализираме това много скоро, защото часовникът тиктака“, допълва тя.

Европейските политици се опитват да поддържат пазарите в света отворени срещу антиглобалистката позиция на Тръмп и да подчертаят продължаващото си търговско влияние, докато Великобритания се готви да излезе от него. В допълнение на надграждането на съществуващите сделки за свободна търговия с партньори като Сингапур, Виетнам и Южна Корея, споразумението с Меркосур ще даде на ЕС политическата инерция за преговори с Австралия и Нова Зеландия.

Американската заплаха срещу глобалния ред, наложен след края на Втората световна война, бе подчертан миналата седмица, когато Тръмп се позова на рядко използвани „предпазни“ правила за налагане на мита върху американския внос на слънчеви панели и перални машини.

Търговията между ЕС и Меркосур е била на стойност почти 85 млрд. евро през 2016 г., което ще направи споразумението едно от най-големите за Европа.

Според Меркосур предложението на ЕС допълнително да се отворят земеделските пазари, включително за телешко месо, обаче е неадекватно. Екипът на Малмстрьом предложи през декември да позволи износ на Меркосур към блока при по-ниски мита за допълнително 70 хил. тона телешко месо, 600 хил. тона етанол и 100 хил. тона захар годишно.

„Ако не получим значителна земеделска оферта, не можем да сключим това споразумение“, коментира постоянният посланик на Парагвай в ЕС Ригоберто Гауто пред Европейския парламент (ЕП) на 23 януари. Европа трябва да направи повече, за да гарантира „справедливо и разумно споразумение“, допълни той.

Според ЕС предложението е щедро и Меркосур трябва да се съгласи да отвори пазарите си за повече европейски сирена, автомобили и автомобилни части.

Интересите на европейските земеделски производители вероятно сега са дори по-чувствителен въпрос в Брюксел, тъй като Ирландия изпитва опасения за потенциалното влияние на планираното излизане на Великобритания от ЕС върху ирландския износ на телешко. Меркосур вече формира около три четвърти от вноса на телешко в ЕС и се фокусира върху по-сериозни ценови понижения.

Пека Песонен, генерален секретар на основното европейско земеделско лоби Copa-Cogeca, заяви пред репортери миналата седмица, че споразумението Меркосур-ЕС може да струва на фермерите в Европа милиарди евро и че „ще отхвърлим всякакви отстъпки на този етап“.

Малмстрьом омаловажи застоя по преговорите в сектора, заявявайки, че интересите на земеделците отдавна карат преговарящите в международната търговия да седят на масата по-дълго време.

„Винаги те остават последни“, каза тя. „Трудни са, но се надявам, че са преодолими“, смята още еврокомисарят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още