IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси не можаха да намерят единна посока

Секторът на потребителските стоки се представи най-зле в днешната търговия и приключи със спад от 1,9%

20:14 | 19.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари не можаха да намерят единна посока в четвъртък на фона на реакциите на инвеститорите на последните данни за печалбите на компаниите и повишаването на цените на петрола, предава CNBC.

Паневропейският Stoxx 600 затвори без промяна спрямо нивото от сряда, докато повечето борси и бизнес сектори поеха в различни посоки.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 постигна ръст от 0,16%. Германският измерител DAX записа понижение от 0,19%, а френският индекс CAC се придвижи на зелена територия ръст от 0,21%. Борси Борси

Секторът на потребителските стоки в Европа поведе загубите, като завърши деня със спад от 1,9%. Англо-холандският гигант в потребителските стоки Uniliver беше сред най-зле представилите се компании в сектора, след като обяви данни за продажбите, които до голяма степен отговаряха на очакванията за първите три месеца на годината.

Производителят на сапуните Dove обаче запазва увереността си, че акционерите ще подкрепят решението му да промени корпоративната си структура. Книжата на Uniliver поевтиняха с около 2,2%.

В същото време акциите на медийните компании поскъпнаха по време на търговията в четвъртък и завършиха сесията с ръст от 1,7%. Френската компания Publucis Group обяви по-добър от очакванията растеж на продажбите през пърното тримесечие, подкрепен от скока на дейността в Северна Америка. Акциите на компанията завършиха търговията с повишение от 7,4%, което им осигури водеща позиция в европейския бенчмарк.

Британската компания Weir Group беше на трето място по най-добро представяне, след като книжата й поскъпнаха с 6,2%. Компанията, която произвежда помпи и клапи за минната и енергийната индустрия, обяви, че ще опита да закупи базираната в САЩ компания ESCO Corp, която се оценява на 1 млрд. долара.

Ирландският производител на лекарства Shire се представи добре след новината, че бордът на директорите й е отхвърлил оферта за придобиване от японската фармацевтична компания Takeda. Преговорите между двете компании продължават. Книжата на Shire поскъпнаха с 5,9%, въпреки че се търгуваха на още по-високо равнище по-рано в четвъртък.

Швейцарската инженерна компания ABB също имаше силен ден, като акциите затвориха с повишение от 4,6%. Компанията обяви печалба от 572 млн. долара през първото тримесечие, която се оказа по-добра от очакваните 562 млн. долара от анализатори, анкетирани от Ройтерс.

Американските индекси започнаха търговията с понижения, след като голям азиатски производител на чипове обяви разочароващи прогнози, които тласнаха технологичния сектор към червена територия. Инвеститорите са притеснени и от възможността за повишаване на лихвените проценти.

Цената на петрола продължи да расте в четвъртък, достигайки най-високото си равнище от над три години. Това става на фона на намаляването на запасите от суров петрол в САЩ и рекордното търсене на бензин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още