IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси пострадаха от несигурността в Италия

Сред секторите в Европа най-голямо отстъпление отчете ресурсния с 2,47% на фона на повишаването на напрежението и при търговските преговори

19:47 | 23.05.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борси се понижиха в сряда на фона на несигурността по формирането на правителство в Италия и настроението на пазара по отношение на продължаващите търговски преговори, съобщава CNBC.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 изтри 1,13% от стойността си. В Германия индексът DAX отчете спад от 1,47%, докато френският измерител CAC 40 се придвижи на червена територия с 1,32%.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 1,1%, като всички сектори и повечето борси в Европа затвориха на минус.

Италиянският показател FTSE MIB беше сред най-губещите със спад от 1,3% при това търговията с държавни облигации беше възобновена в сряда. Реакцията на местния капиталов пазар е в резултат на несигурността по формирането на правителство в Италия.

Акциите на британския търговец на дребно Marks & Spencer поскъпнаха с 5%, тъй като до голяма степен финансовите й резултати отговриха на очакванията, въпреки че компанията обяви второ поредно намаление на годишната си печалба и заяви, че спешно трябва да се модернизира.

Сред секторите в Европа най-голямо отстъпление отчете ресурсния с 2,47% на фона на повишаването на напрежението при търговските преговори. Според Европейския съюз усилията на блока да убедят Вашингтон да не налагат мита върху вноса на стомана и алуминии изглежда са се провалили. През март тази година САЩ въведоха мита върху вносната стомана и алуминий - съответно 25 процента и 10 процента, но страните от ЕС получиха отсрочка от налагането им до 1 юни. В момента ЕС преговаря за пълното изключване на блока от митата за неограничен период.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обаче обмисля въвеждането на търговски мерки за намаляване на износа на стомана и алуминий от ЕС в САЩ с близо 10 процента. Това е сигнал, че отстъпките на Брюксел с цел Европейският съюз да бъде изваден от списъка със санкционирани вносители, които ще трябва да плащат по-високи мита, не са удовлетворили исканията на Белия дом.

Освен това и несигурността около бъдещето на търговските преговори между Вашингтон и Пекин продължи да притиска надолу пазарите през последните дни, след като от администрацията на президента заявиха, че не са доволни от развитието на разговорите.

Междувременно паундът достигна ново дъно за 2018 г. в сряда след по-слаби от очакваните данни за инфлацията, които пораждат съмнение, че Английската централна банка ще повиши лихвените проценти през тази година. Годишната инфлация на потребителските цени в Обединеното кралство се забави до 2,4%, достигайки най-ниското си ниво от март 2017 г.

Компанията за финансова информация IHS Markit пък обяви днес, че показателят й за измерване на бизнес активността - така нареченият индекс PMI - отчита забавяне на темпа в еврозоната през май до 18-месечен минимум от 54,1 пункта спрямо 55,1 пункта през предходния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още