IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските мерки в отговор на американските мита влязоха в сила

Според еврокомисаря по търговията Сесилия Малмстрьом ЕС няма друг избор

09:05 | 22.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз въведе от днес мерки в отговор на наложените от САЩ мита върху стоманата и алуминия. Мерките незабавно ще засегнат списък с продукти на стойност 2,8 млрд. евро, съобщиха от Европейската комисия.

Списъкът с американски стоки включва стоманени и алуминиеви продукти, селскостопански стоки и комбинация от различни други продукти. С въвеждането на митата ЕС упражнява правата си съгласно правилата на Световната търговска организация (СТО).

„Ние не искаме да сме в тази позиция, но едностранното и неоправдано решение на САЩ да налагат мита върху стоманата и алуминия за ЕС, означава, че нямаме друг избор“, заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. Тя обясни още, че реакцията на ЕС е премерена, пропорционална и напълно в съответствие с правилата на СТО, като ако САЩ премахнат мината и ЕС ще направи същото.

Държавите членки на ЕС са изразили своята едонодушна подкрепа за този подход.

Останалото ребалансиране на търговията на стойност 3,6 млрд. евро ще се осъществи на по-късен етап – след три години или след позитивно решение на Световната търговска организация, ако това стане по-рано.

В края на миналата седмица американският президент Доналд Тръмп призова Европейския съюз да седне на масата за преговори, за да бъдат намалени търговските бариери между двете страни, като това стана по време на телефонен разговор между държавния глава и неговия френски колега Еманюел Макрон.

ЕС отказва да участва в официални дискусии за търговски споразумения със САЩ, докато европейските индустрии са обект на санкционни мита върху вноса на стомана и алуминий, въведени от администрацията на Доналд Търмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още