IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари посрещнаха с понижения решението на ЕЦБ да не променя лихвите

Великобритания беше под светлината на прожекторите по време на световния икономически форум в Давос

19:54 | 25.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари приключиха търговията в четвъртък с понижения след последните коментари от Европейската централна банка (ЕЦБ) и решението й да остави непроменени лихвените проценти, предаде CNBC.

Британският FTSE 100 се понижи с 0,36%, германският DAX отчете спад от 0,87%, а френският CAC отписа 0,25% от стойността си.Паневропейският Stoxx 600 се понижи с 0,55%, като повечето сектори записаха спадове.

Напълно според очакванията на пазара ЕЦБ запази основните лихви ниски.

На днешното си заседание Управителният съвет на ЕЦБ взе решение лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и −0,40%. Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си равнище продължително време и доста отвъд хоризонта на нетните покупки на активи.

По отношение на нестандартните мерки по паричната политика Управителният съвет потвърждава, че нетните покупки на активи се предвижда да продължат с новия месечен темп от 30 млрд. евро до края на септември 2018 г. или след тази дата, ако е необходимо, и във всеки случай, докато Управителният съвет не забележи устойчива корекция на тренда на инфлацията в съответствие с неговата инфлационна цел.

След проведеното заседание управителят на централната банка Марио Драги определи еврото е източник на несигурност. „Еврото поскъпва спрямо другите валути, включително щатския долар, през последните няколко седмици на фона на продължаващото подобряване на икономиката на региона и разсейването на политическите рискове“, заяви той. След изявлението на Драги еврото поскъпна спрямо американската валута до 1,2480 щатски долара за едно евро.

В корпоративен план акциите на Nordea поевтиняха с 4%, след като групата заяви, че "много ниското ниво на активност на капиталовите пазари" в края на миналата година е повлияло отрицателно на компанията, като добави, че групата не е доволна от финансовите си резултати през 2017 г.

Книжата на Aryzta понижиха цената си с почти 20,9%, след като хранителната група обяви, че намалява целта си за EBITDA (печалба преди лихви, данъци и амортизация) за 2018 г., като посочи, че докато приходите като цяло са относително стабилни, EBITDA  отслабва в края на второто тримесечие в Европа и САЩ.

Междувременно финансовата фирма Temenos Group отбеляза скок на цените на акциите до най-високото ниво в края на следобедната търговия, като стана втората най-добре представилата се компания в STOXX 600. Причината за скока в цената на акциите не стана ясен, но компанията е обект на "редовни спекулации по отношение на поглъщането", съобщи Ройтерс. Компанията отказа коментар пред CNBC.

Великобритания беше под светлината на прожекторите по време на световния икономически форум в Давос. В речта си британският премиер Тереза Мей призова инвеститорите в технологичното пространство да помагат на социалните мрежи, когато става дума за борба срещу екстремизма и злоупотребата с деца чрез такива платформи. Тя се срещна с американския президент Доналд Тръмп, за да обсъдят търговията между САЩ и Великобритания. Президентът на САЩ заяви, че има "наистина много добри отношения" с британския лидер.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още