IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари приключиха нееднородно първите сесии след кошмарното тримесечие

Само през юни Dax загуби повече от 2000 пункта, което е исторически негативен рекорд

19:25 | 01.07.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейските пазари затвориха разнопосочно в петък сесиите си, след като преживяха най-лошото си тримесечие от началото на пандемията с Covid-19, тъй като инфлацията и повишаването на лихвените проценти продължават да оказват влияние върху настроенията.

Паневропейският индекс Stoxx 600 затвори без промяна, след като по-рано отбеляза ръст от 1% в началото на търговията. Технологичните акции отчетоха спад с 2%, повеждайки губещите сектори, докато компаниите за комуналните услуги добавиха 3% към стойността си, предава CNBC.

Нидерландският производител на чипове ASMI се представи най-зле по време на сделките в петък, като загуби 9%, повеждайки този широк спад на акциите на производителите на полупроводници.

Най-големият победител беше шведската компания за недвижими имоти SBB, която добави повече от 9% към пазарната си стойност след публикуването на отчета за паричните потоци за 2021 г.

В четвъртък европейският индекс на сините чипове приключи второто тримесечие на годината със спад от 9% - най-слабият тримесечен период от ранните етапи на пандемията през 2020 г. - и е надолу с 16,6% от началото на годината.

В Лондон FTSE 100 загуби минималните 0,01% до 7168.65 пункта. Германският DAX се повиши леко с 0,23% до 12813.03 пункта, но седмичният му баланс е минус 2,3%. А в Париж местният CAC 40 добави 0,14% до 5931.06 пункта. Индексът MDax на компаниите със средна капитализация се стабилизира в петък с ръст от 0,05% до 25 837,25 пункта. В САЩ фондовите борси бяха леко на червено в края на търговията в Европа и преди удължения уикенд, свързан с националния празник.

„Само през юни Dax спадна с повече от 2000 пункта, което е исторически негативен рекорд", коментира пазарният анализатор Йохен Щанцл от CMC Markets. Това е така, защото инвеститорите никога не са преживявали такъв минус от единадесет процента за месец през юни, откакто германският референтен индекс е създаден през 1988 г. Резултатът за полугодието също е отрезвяващ - загуба от почти 20%, а границата от 13 000 пункта вече е трудно преодолимо препятствие. Опасенията за инфлацията и рецесията, както и несигурността, свързана с недостига на газ в страната, оставиха дълбоки белези. 

Негативен коментар на анализатор навреди на цената на акциите на DWS. Книжата на доставчика на фондове се обезцениха с 1,7%. Експертите от Citigroup понижиха рейтинга на акциите на дъщерното дружество на Deutsche Bank от „купувай" на "неутрален" и намалиха целевата цена от 36,50 евро на 26,50 евро.

Първоначално сривът на акциите на най-големият германски газов доставчик Uniper продължи и в петък, но от обяд нататък акциите набират сила. Те излязоха от търговия с плюс от десет процента. В четвъртък книжата на компанията, която изпадна в затруднение заради газовата криза, се сринаха с 14,4%. Понякога загубите надхвърляха 20%. Дружеството настоява за държавна помощ.

Положителен коментар на анализатор доведе до ръст на цените на Grand City Properties. Акциите на компанията за недвижими имоти поскъпнаха с 1%. Експертите на HSBC повишиха рейтинга на акциите от „купувай" на „задържи", но понижиха целевата цена от 25,50 евро на 18 евро.

Интересно е, че някои от фондовите пазари в САЩ се развиват в посока, противоположна на водещия германски индекс. През последните десет търговски дни Dow Jones се повиши с 2,5%, докато водещият германски индекс спадна с 2,5%.

От началото на годината обаче понижението на широкия пазарен индекс S&P 500 възлиза на 20,6% - най-слабото полугодие от 1970 г. насам. Причина за движенията са все още тегнещите опасения от рецесия поради агресивните ходове на Федералния резерв на САЩ, който през юни одобри най-голямото лихвено повишение от 22 години насам в размер на 75 базисни пункта заради инфлацията.

Както стана ясно в петък, инфлацията в еврозоната отново се повиши до рекордно равнище. Според първата оценка на статистическата служба „Евростат“ потребителските цени са се повишили с 8,6% на годишна база през юни. Очакванията на икономистите бяха за среден темп от едва 8,5%.

„Изглежда, че все повече инвеститори се качват на вълната на рецесията. Според нарастващите опасения зловещата комбинация от висока инфлация и недостиг на енергийни доставки ще доведе до рецесия както в САЩ, така и в еврозоната", пишат експертите на Helaba.

Данните са публикувани на фона на предстоящото лихвено повишение от ЕЦБ през този месец, като то ще е първото от 11 години насам, в които лихвите паднаха под нулата. До 21 юли - когато е следващото заседание на централната банка - прашката на инфлацията може да изстреля още камъни срещу ведомството на Кристин Лагард, които да направят ястребовия* полет по-труден.

През юни Лагард многократно намекна, че през есента ще има още едно лихвено повишение, макар и в неизвестен към момента размер, а данните дотогава може да затвърдят необходимостта от по-агресивни действия и поредна ревизия на инфлационните перспективи. Всяко необмислено решение обаче може бързо да изпрати еврозоната към наклона на рецесията - страх, който тегне над инвеститорите от седмици насам.

Друг доклад в петък показа, че индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за производството в еврозоната на S&P Global е записал първия си спад от две години насам. През юни показателят е намалял до 51,2 пункта спрямо нивото от май от 54,6 пункта. Това е било най-ниското равнище от август 2020 г., пише Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
повервах ти... основно ръста идва от гъзпром, нали? хахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Факт: пазарите, особено щатските, са с два крака в мечешкото. Факт: Вова Путин язди мечки. Извод: Вова Путин е виновен !!! Аз не се оплаквам - за полугодието имам 6.38% РЪСТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още