IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричното производство в еврозоната отчита рекорден ръст през април

Ограниченото предлагане води до безпрецедентен ръст на неизпълнените поръчки

13:01 | 03.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Производството в еврозоната постига рекорден ръст през април, подсилено от увеличението на търсенето. Ограниченото предлагане обаче води до безпрецедентен ръст и на неизпълнените поръчки, показва проучване, цитирано от Ройтерс.

Третата вълна на коронавируса принуди много страни в Европа да затворят голяма част от доминиращите си индустрии в сектора на услугите. Фабриките обаче до голяма степен остават отворени.

Индексът на мениджърите за закупуване на производствени материали (PMI) на IHS Markit се повишава до 62,9 пункта през април от 62,5 през март, показва второто четене на данните. Първоначалната оценка беше обаче за ръст до 63,3 пункта.

Това е най-високото ниво на индекса от юни 1997 г., откакто се събират данни за проучването.

Стойности на индекса над 50 пункта показват разширяване на сектора.

„Производството в еврозоната процъфтява“, казва Крис Уилямсън, главен икономист в IHS Markit.

Индексът, измерващ продукцията, който е в състава на PMI индекса и се разглежда като добър ориентир за икономическото здраве, намалява леко от рекордно високото ниво, отчетено през март, от 63,3 на 63,2.

Силният ръст на цените на суровините обаче принуди фабриките да повишат собствените си цени. „Голямата несигурност е доколко ще продължи да съществува този възходящ ценови натиск и до каква степен тези по-високи цени за стоки и услуги ще се прехвърлят на потребителите“, допълва Уилямсън.

Инфлационният натиск може да бъде приветстван от политиците в Европейската централна банка, които не са успели да достигнат целта си за инфлацията въпреки свръхразхлабената парична политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още