IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция започна разследване за финансови нередности в кампанията на Макрон

Предварителното разследване е за ролята, изиграна от властите на град Лион и на област Лион в това предполагаемо незаконно финансиране

17:59 | 25.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Във Франция е започнало предварително разследване за предполагаеми нередности във финансирането на предизборна кампания на Еманюел Макрон.

Разследването е за ролята, изиграна от властите на град Лион и на област Лион в това предполагаемо незаконно финансиране, съобщава БТА.

То е започнало в петък след сигнал, подаден от двама френски депутати, предаде Франс прес, като се позова на съдебен източник.

Разследването е по нареждане на прокуратурата и се извършва от полицията. Сигналите, довели до началото му, са подадени от Филип Коше, лидер на дясната партия Републиканците за Лион-област и от Стефан Гийан, лидер на Републиканците за самия град Лион.

В жалбата им се казва, че обществени ресурси (човешки, материални и финансови), които са били под контрол на град Лион и на Лион-област, са били неправомерно отклонени и предоставени на разположение на бъдещия президент на републиката, избран през май миналата година.

По онова време Лион е бил ръководен от Жерар Колон, който е настоящ министър на вътрешните работи.

Разследващите се очаква да обърнат специално внимание на важен прием, организиран на 2 юни 2016 г. в кметството на Лион, където Колон е приел Макрон, който по онова време беше министър на икономиката при президента Франсоа Оланд.

Жалбата касае и Жан-Мари Жирие, бивш началник на канцеларията на Колон в Лион, който изигра активна роля в кампанията на Макрон и сега е в министерството на вътрешните работи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още