IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Газпром“ възобнови полагането на втората линия от „Турски поток“

Строителният кораб Pioneering Spirit днес поднови полагането на тръбите по втората линия на съоръжението по посока селището Къйъкей в Турция

16:49 | 26.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руската газова компания „Газпром“ възобнови полагането на втората линия от газопровода „Турски поток“, се казва в съобщение на оператора на проекта, цитирано от БТА.

Строителният кораб Pioneering Spirit във вторник поднови полагането на тръбите по втората линия на съоръжението по посока селището Къйъкей в Турция. След навлизането си в Черно море на 20 юни Pioneering Spirit завърши подготвителните работи, включително спускането на строителната сонда и проверка на оборудването.

През април 2018 година приключи полагането на първия участък от морската част на газопровода „Турски поток“. До момента общо са положени 1161 км тръби, което представлява 62 процента от общата дължина на проекта.

Руската „Газпром“ и турската Botas имат споразумение за основните условия и параметри за изграждане на този участък. То позволява преминаване към практически стъпки за осъществяването на проекта. Със строителството на сухопътния участък ще се заеме съвместната проектна компанияTurkAkim Gaz Tasima A. S., която ще бъде създадена на паритетна основа.

По-рано заместник-председателят на „Газпром“ Александър Медведев заяви, че скоро окончателно ще бъде определен маршрутът на втората линия от газопровода за снабдяване с газ на страните от Южна и Югоизточна Европа. По думите му сега се обсъждат два основни варианта в съответствие с процедурите на Европейската комисия и Европейския съюз. Като потенциални пазари той посочи Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария, посочва още БТА.

„Газпром“ започна изграждането на морския участък на „Турски поток“ през май 2017 година. Той ще минава по дъното на Черно море до турския бряг. Дължината му е 930 километра. По-нататък ще бъде продължена сухопътна транзитна линия до границата с Гърция, чиято дължина ще бъде 180 километра. Първата линия е предназначена за турския пазар, а втората - за снабдяване с газ на страните от Южна и Югоизточна Европа, като всяка ще бъде с капацитет 15,75 млрд куб. метра газ годишно. Първите доставки на газ са планирани в края на 2019 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още