Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Германия е готова на сливане между Deutsche Bank и Commerzbank?

Според списание Focus финансовото министерство обсъжда три сценария за подобно развитие

Германия е готова на сливане между Deutsche Bank и Commerzbank?

Снимка: Архив Ройтерс

Германското финансово министерство е готово да организира сливане между Deutsche Bank и Commerzbank, съобщава Bloomberg, позовавайки се на списание Focus.

Били са обсъдени различни сценарии, включително такъв, при който Германия ще стане най-големият акционер в Deutsche Bank за около 5 години, преди двете банки да се слеят, съобщава Focus, без да споменава откъде има информацията. При друг вариант Deutsche Bank може да привлече пари от германските промишлени компании, за да купи Commerzbank. Трета обсъждана опция във финансовото министерство е създаването на холдингова компания, която ще има дялове и в двете банки, се посочва в новината.

Още по темата

Представители на финансовото министерство, Deutsche Bank и Commerzbank са отказали да коментират твърденията.

Германският финансов министър Олаф Шолц неведнъж е казал, че страната се нуждае от силни банки за износно ориентираната си икономика. Сливане между Deutsche Bank и Commerzbank, за да се постигне тази цел, е спечелило подкрепата на Берлин, казват запознати източници. Германското правителство притежава около 15% от Commerzbank, което го прави най-големият акционер в кредитора.

Покупката на дял и в Deutsche, и в Commerzbank от частната инвестиционна компания Cerberus Capital миналата година предизвика спекулации за сливане между двете банки, което по-рано бе обсъждано през 2016 г., казват запознати източници. Последният срив на цената на акциите на Deutsche Bank и продължителният ѝ неуспех да съживи растежа предизвика твърдения, че може да се наложи сливане, за да реши проблемите си.

Германската инвестиция в Commerzbank бе направена по време на финансовата криза, когато кредиторът се нуждаеше от спасителен заем от държавата. Десетата годишнина от началото на тази криза наскоро предизвика дебати в Германия за разходите за данъкоплатците и използването на публични пари в подкрепа на частна банка може да предизвика риск от силен обществен ответен удар.

Потенциална инвестиция от германските промишлени компании бе проучена през 2016 г., но така и не бе осъществена.

Топ мениджърите на Deutsche Bank са предпазливи към всяка сделка, не на последно място защото ниската цена на акциите ѝ означава, че ще бъде в слаба позиция. Главният изпълнителен директор Кристиан Зевинг многократно отхвърля активното търсене на сделка, преди да може да докаже, че ще постигне финансовите си цели за следващата година.

Най-големият кредитор на Германия обсъжда варианта да се превърне в холдингова компания. Подобна юридическа структура ще улесни сливането само на части от дейността ѝ – например банкирането на дребно – или да добавя тези операции към съвместно дружество с друга банка. Главният финансов директор Джеймс фон Молтке обаче отхвърли тези варианти като нестратегически.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
12
 
2
преди 5 месеца
Само накрая да не се окаже европейската версия на Лемон Брадърс че лошо ни се пише.
6
 
16
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Сбора от две нули не прави нищо повече от ***.

Още от Европа
Проучване: Партията на труда печели европейските избори в Холандия