IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия очаква наказателните мита на САЩ да важат и за Европа от май

Страната все още се стреми да постигне дългосрочно забавяне на въвеждането им, твърди представител на властите в Берлин

12:37 | 26.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Федералното правителство на Германия не очаква удължаване на извънредното положение, което предпазваше страните от Европейския съюз от наказателните мита за стоманени и алуминиеви продукти, предава Ройтерс.

Митата за европейските държави ще влязат в сила от 1 май, разкриват правителствени източници малко преди началото на визитата на германския канцлер Ангела Меркел във Вашингтон. Очаква се тя да разговаря с американския държавен глава Доналд Тръмп за търговските отношения между САЩ и Германия и ЕС като цяло.

"1-и май е много близо. От днешна гледна точка те (митата, б.ред.) вероятно ще дойдат", заяви представител на властите в Берлин, добавяйки, че Германия все още се стреми да постигне дългосрочно забавяне на въвеждането на митата. 

Федералният министър на икономиката Петер Алмайер очаква през следващата седмица да има съгласувана позиция на ЕС за по-нататъшни действия по търговския спор със САЩ. „Ще се справим с това, за да избегнем ескалация", заяви Алтмайер в Берлин. ЕС понастоящем е в процес на сформиране на позицията си. „Ние носим отговорност за избягване на неконтролираната конкуренция по отношение на митата".

ЕС иска да постигне обща позиция в преговорите със САЩ. Алтмайер посочи, че във Франция има "спор" за това какво трябва да се предложи на САЩ в рамките на преговорите. Канцлерът Ангела Меркел иска да предотврати ескалацията на търговския спор по време на разговорите си с американския президент Доналд Тръмп във Вашингтон, съобщи говорителят на правителството Щефан Зайберт.

Преди седмица ЕС заяви, че са възможни ответни мита срещу САЩ чрез своя жалба до Световната търговска организация (СТО). В документ, публикуван от СТО, Европейският съюз официално поиска започването на консултации с американското правителство. От своя страна ЕС може да наложи защитни мита за американски продукти като уиски, мотоциклети и дънки.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още