IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската прокуратура поиска екстрадирането на Пучдемон от висшия районен съд

Прокуратурата е отправила и ново искане Пучдемон да бъде задържан преди решението за екстрадицията му

15:21 | 01.06.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската прокуратура официално е поискала от висшия районен съд на западна провинция екстрадирането на бившия лидер на Каталуния Карлес Пучдемон по обвинения, свързани с ролята му в кампанията за независимост на региона, обяви институцията в петък.

Сега решението за екстрадирането на Пучдемон е в ръцете на висшия районен съд на провинция Шлезвиг-Холщайн, коментира Ройтерс.

Прокуратурата е отправила и ново искане Пучдемон да бъде задържан преди решението за екстрадицията му, съобщава New York Times.

Съдът в Северна Германия разреши Пучдемон да напусне затвора под гаранция малко, след като бе задържан на 25 март по искане на Испания.

Прокуратурата на Шлезвиг-Холщайн обаче казва в изявлението си от петък, че според нея има риск Пучдемон да избяга, докато процедурата по екстрадиция обратно в Испания продължава.

Прокурорите казват още, че ще продължат с искането си бившият каталунски лидер да бъдат екстрадиран по обвинения в бунт и злоупотреба с обществени финансови средства. Обвиненията са вследствие на незаконния според испанската конституция референдум миналата година за независимостта на Каталуния от Испания.

Според прокуратурата обвиненията имат своя еквивалент в германското право, макар че районният съд в Шлезвиг-Холщайн постави под съмнение дали обвинението в бунт е приложимо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
и що така мислиш ? Само Рахой ли е гарант за спазване на конституцията и законите в Испания ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Sakamano
преди 5 години
Пучдемон постигна целта си - да печели време. След оставката на Рахой вече може да се върне в Испания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още