IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският парламент прие 25 млн. евро увеличение на партийните субсидии

От 2019 г. годишната държавна субсидия за партиите ще нарасне от 165 на 190 милиона евро

10:14 | 16.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германските политически партии ще си поделят допълнителни 25 милиона евро държавна субсидия след гласуване на парламента, предаде БТА.

От 2019 г. годишната държавна субсидия за партиите ще нарасне от 165 на 190 милиона евро.

Разходите на партиите се повишават заради комуникацията онлайн и новите изисквания на ЕС за защита на личните данни, аргументира се правителството.

Политици от крайнолявата партия „Левите“ и крайнодясната „Алтернатива за Германия“ реагираха скептично на необходимостта от такова увеличение.

Политическите партии в Германия се финансират от членски внос, дарения, собствени приходи и държавна субсидия. Субсидията зависи от степента на представителство на дадена партия на федерално и регионално ниво. Тя обикновено съставлява около една трета от общите приходи на една партия.

В настоящия германски парламент има 709 депутати, 399 от които са от управляващата коалиция между консервативния блок на канцлера Ангела Меркел – Християндемократическия съюз/Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП). В опозиция са четири партии – „Алтернатива за Германия“ с 92 депутати, Свободната демократична партия (СДП) с 80 депутати, „Левите“ с 69 представители и Зелените с 67, както и двама независими.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още