IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките банки се надяват да преминат безоблачно през стрес тестовете

Банките понесоха тежки удари от кризата, а голямото предизвикателство ще бъдат лошите кредити, смятат анализатори

20:41 | 05.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Стрес тестовете, на които гръцките банки ще бъдат подложени през следващите месеци, ще дадат важна отправна точка на страната по пътя й към нормалността, пише в коментар "Катимерини". Преди дни Европейският банков орган (EBA) публикува параметрите за проверката, а в Гърция ги очакват с оптимизъм, че тестовете ще покажат, че големите кредитори в страната не се нуждаят от значителни капиталови инжекции.

EBA съобщи, че данните от стрес тестовете на европейската банкова система ще бъдат публикувани през ноември. За гръцките банки обаче информацията ще бъде налична още през май.

По този начин ще бъде изпълнено желанието на Международния валутен фонд (МВФ) да има данни за състоянието на банковия сектор в Гърция преди края на спасителната програма (през август 2018 година).

По този начин кредиторите на Гърция ще си спестят изненади в последния момент по отношение на нуждите на допълнително финансиране за банките, допълва още гръцкото издание.

Като цяло тази година стрес тестовете на европейските банки ще оценят тяхната устойчивост на Brexit и потенциален икономически срив, свързан с излизането на Великобритания от ЕС.

По отношение на Гърция в параметрите на тестовете са включени свиване на икономиката с 1,3% през 2018 година и с 2,1% през 2019 година. В този модел предвижданията са гръцката икономика да се върне към растеж през 2020 година, когато брутният вътрешен продукт ще се повиши с 0,2%.

"Катимерини" припомня, че Европейската комисия прогнозира ръст на БВП на Гърция от 2,5% през 2018 година и 2019 година, а през 2020 година експанзията ще продължи с 2,3%.

Очакванията на анализаторите са, че тестовете и моделът на EBA ще покаже, че банките в Гърция са устойчиви по отношение на БВП и няма да имат нужда от нови капиталови инжекции. Проблемни могат обаче да се окажат цените на имотите, които обаче също започват да се стабилизират.

За никого не е тайна, че банките в Гърция поеха сериозни удари по време на кризата, а и за напред съдбата им ще бъде обвързана с хода на гръцката икономика, пише още "Катимерини". Изданието обаче е категорично - истинското предизвикателство през следващите години ще бъдат лошите кредити, а не толкова стрес тестовете на Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още