Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Хамънд: Британската икономика се развива по-добре от очакваното

Британският финансов министър обяви малко по-висока за прогноза за икономическия растеж тази година

Хамънд: Британската икономика се развива по-добре от очакваното

Филип Хамънд, финансов министър на Великобритания. Снимка: Архив Ройтерс

Британският финансов министър Филип Хамънд в днешното си изявление посочи, че икономиката на Обединеното кралство се развива по-добре от очакваното, съобщава Business Insider.

Растежът на икономиката на Великобритания се очаква да достигне 1,4% през тази година, което е с 0,1% повече спрямо досегашната прогноза. Очакванията за 2019 и 2020 г. не се променят и остават на ниво от 1,3%, пише BBC.

Прогнозите за растежа обаче бяха понижени за двете години след това, сочат данни на независимата Служба за бюджетна отговорност (СБО). Според данните повишаването на производителността през последните години е временно.

Хамънд заяви пред парламента, че си поставя за цел да постигне по-добри резултати от прогнозите на службата, съобщава Ройтерс. Той подчерта ангажимента си да намали нивата на публичния дълг на Великобритания, но се фокусира най-вече върху позитивите, изтъквайки прогнозите на СБО за връщане към растеж на разходите на домакинствата в началото на 2019 г.

Британската икономика се забави рязко след гласуването за напускане на ЕС през юни 2016 г. По-рано във вторник Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) съобщи, че Великобритания ще постигне по-слаб растеж от останалите водещи икономики от Г20 тази година.

Още по темата

Въпреки забавянето на растежа правителството планира да вземе с 20,3 млрд. паунда (28,4 млрд. долара) по-малко заеми между 2017/18 и 2022/23 г. спрямо прогнозите през ноември.

Бюджетният дефицит за настоящата фискална година беше намален до 45,2 млрд. паунда спрямо прогнозираните 49,9 млрд. паунда през ноември, каза Хамънд. Свиването е по-малко от очакванията на повечето икономисти.

Великобритания понижи годишните си заеми от 10% от БВП през 2010 г., когато излизаше от световната финансова криза, до малко над 2% сега. Някои колеги на Хамънд от Консервативната партия го призоваха да се възползва от напредъка в намаляването на дефицита, за да насочи повече средства към здравната система, армията и други услуги.

Хамънд заяви, че може да позволи леко увеличение на публичните разходи по-късно тази година, но подчерта в речта си днес, че публичният дълг на Великобритания остава твърде висок.

Той каза, че е напът да постигне целта да намалява съотношението между дълга и БВП всяка година, като по данни на СБО то трябва да спадне под 78% от БВП до фискалната 2022/23 г. спрямо очаквания пик от 85,6% сега.
Хамънд е уверен, че ще успее да изпълни и другата цел за намаляване на бюджетния дефицит до 2% от БВП до финансовата 2020/21 г.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕП: Удължаването на Brexit не трябва да продължава след европейските избори