IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Християндемократите на Меркел са готови на още отстъпки в миграционния спор

„Надяваме се на споразумение за съвместен подход“, заявиха от ХДС в изявление след извънредно заседание в Берлин

15:41 | 02.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Консервативният Християндемократическия съюз (ХДС) на германския канцлер Ангела Меркел изрази готовност да направи още отстъпки на по-твърдолинейните си баварски съюзници от Християнсоциалния съюз (ХСС) в спора за това дали границите на Германия да останат отворени, предаде БТА.

„Надяваме се на споразумение за съвместен подход“, заявиха от ХДС в изявление след извънредно заседание в Берлин за обсъждане на заплахата на вътрешния министър и лидер на ХСС Хорст Зеехофер да подаде оставка до три дни, ако граничната полиция не започне да връща мигранти.

Бившият външен министър Зигмар Габриел заяви, че със своята заплаха Зеехофер спъва правителството на Меркел и взема за заложници Германия и Европа.

„Зеехофер обезсилва федералното правителство. Той взема за заложници цяла Германия и Европа. Всичко това вреди на демокрацията в нашата страна по безпрецедентен начин . . . Гневът заради тази липса на отговорност кара човек да изкрещи: Стига толкова!“, написа Габриел, член на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в Twitter.

Бавария не иска да застрашава стабилността на германското правителство, заяви баварският премиер Маркус Зьодер и изрази надежда, че ще бъде постигнат компромис с Меркел по миграционната политика, посочва още БТА.

„Има множество възможни компромиси, включително някои, които предлагаме ние за постигане на решение, и това е много важно. А ние се надяваме, че то все още е възможно. Едно нещо е ясно: стабилността на правителството не стои като въпрос за нас“, каза Зьодер на събитие в град Пасау.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още