Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

HSBC изненада със спад на необложената си с данъци печалба

Според ръководството на банката по-лошото представяне се дължи на увеличение на разходите

HSBC изненада със спад на необложената си с данъци печалба

Снимка: Архив Ройтерс

Най-голямата европейска банка по активи HSBC отчете изненадващо понижение от 4% при необложената си с данъци печалба за първото тримесечие на 2018 г., съобщава CNBC.

За периода тя е в размер на 4,755 млрд. долара от 4,961 млрд. долара година по-рано. В същото време финансовата институция регистрира и скок в оперативните разходи от 13%, които за тримесечието са били 9,4 млрд. долара.

Междувременно приходите на банката са отбелязали ръст до 13,71 млрд. долара от 12,993 млрд. долара преди година.

HSBC също така съобщи за плановете си за започване на програма за обратно изкупуване на акции на стойност до 2 млрд. долара – единствената, която се очаква през 2018 г.

Още по темата

За по-лошото представяне по отношение на необложената си с данъци печалба от банка обвиниха по-високите си разходи. Според главния изпълнителен директор на HSBC Джон Флинт отражение са дали и стратегическите назначения в съвместното предприятие на банката в континентален Китай, както и инвестициите в дигиталната ѝ дейност. „Тези целенасочени разходи допринесоха за ръст при коригираните разходи през първите три месеца на годината“, заяви той в изявление.

Новината доведе до поевтиняване на акциите на банката, листната в Хонконг. Към 9:30 ч. Българско време те се търгуват с 1,57% по-ниско.

Въпреки пониженията резултатите все пак представляват „добро начало на 2018 г.“, посочи финансовият директор на банковата група Сри Джегараджа. По думите му се наблюдава „силен напредък“ по отношение на приходите, което се дължи до голяма степен на банкирането на дребно, бизнесът с управление на благосъстоянието и дейността в Азия.

Някои анализатори очакваха банката да продължи ръста на печалбата си от последната година. Прогнозите на директора на отдела за проучвания на DBS Vickers Айван Ли предвиждаха ръст на годишна база от 15% при необложената с данъци печалба за първите три месеца на 2018 г.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Споразумението за глифозата докара на Bayer загуба от 9,5 млрд. евро