IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в България отчита значителен спад през февруари

За същия отчетен период в Европейския съюз този показател регистрира рязко повишение

16:40 | 27.02.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

През февруари 2020 г. индексът, измерващ икономическото доверие, се повишава и в еврозоната (с 0,9 пункта до 103,5 пункта), и в ЕС (с 0,5 пункта до 103,0 пункта). Показателят за очакванията за заетост, от друга страна, отчита лек спад в еврозоната (с 0,3 пункта до 105,0) и в ЕС (с 0,6 пункта до 104,5).

В България икономическото доверие отчита значителен спад до 98,3 пункта от 101,1 пункта през януари. Измерителят за очакванията за заетостта в страната ни също се понижава от 111,8 до 110,9 пункта. Като цяло доверието на потребителите и това в секторите на услугите, промишлеността, търговията на дребно и строителството отчита значителни понижения.

Подобряването на настроенията в еврозоната се дължи на по-голямото доверие на потребителите и в по-малка степен на ръководните кадри в индустрията. В същото време настроенията в сектора на услугите, търговията на дребно и строителството остават практически непроменени. Сред най-големите икономики в еврозоната показателят за икономическото доверие отбеляза по-значително подобрение в Холандия (+2,0), Франция (+1,9) и Испания (+1,2). Малко по-умерен е растежът в Германия (+0,6). Доверието в Италия остава непроменено.

Доверието в промишления сектор отчита второ поредно месечно увеличение (+0,9). В същото време очакванията за нивата на производство и запасите на готови продуктите остават до голяма степен непроменени.

Доверието в сектора на услугите в еврозоната се повишава от 11 до 11,2 пункта, докато същият показател за ЕС остава непроменен.

Доверие на потребителите отбелязва значително подобрение като в еврозоната (от -8,1 до -6,6 пункта) така и в ЕС (от -7,1 до -5,9 пункта). Подобрените очаквания на домакинствата по отношение на общата икономическа ситуация се отразяват върху намеренията им да правят големи покупки.

Доверието в търговията на дребно остава до голяма степен непроменено, тъй като по-предпазливите възгледи за настоящата бизнес среда и обемът на запасите се балансират от очакванията за скорошно подобрение на икономическата ситуация.

Доверието във финансовите услуги бележи значителен спад. В еврозоната показателят се понижава от 19,4 до 12,4 пункта. Общо за ЕС измерителят спада от 19,7 до 13,9 пункта през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
Какво доверие бе ... в колонията ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Ако некой си е мислил, че ударът срещу империята на Божков ще донесе некви ползи за икономиката, ял е риба... Едва ли некой ше направи статистика на колко народ ще олекнат джобовете от това и как ще се отрази на оборотите в държавата. Отделно, унищожаването на 30-годишен едър частен бизнес по комисарски, с инструменти на екстрено-пролетарско командно законодателстване и прокурорски произвол показва политическата среда за всеки сериозен наблюдател на икономическия живот тук... След несъстоялия се зимен сезон и задаващ се коронавирусен летен, наесен не знам кви пилци ше броят. Обаче Валерката Симеонов и Гешев са щастливи, което си е нещо де ... Нали сме по политиката. Ся и приватизацията като разчепкаме и ше вържеме... налъми... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още