IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанският премиер Педро Санчес критикува "националния егоизъм" на страните в ЕС

Изказването на Санчес е във връзка с разделението на държавите от Европейския съюз по отношение на миграционната политика

15:15 | 15.06.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Испанският премиер Педро Санчес призова днес да се работи "за една нова Европа, в която националният егоизъм няма да надделява", предаде Франс прес.

Изказването на Санчес е във връзка с разделението на държавите от Европейския съюз по отношение на миграционната политика. То е част от публикация на премиера в Twitter в отговор на поздравленията на изпълняващия длъжността генерален секретар на италианската Демократическа партия Маурицио Мартина за "благородния жест" по приемането на 600-те спасени с кораба "Акуариус" мигранти.

"Скъпи Маурицио, готови сме да работим заедно за една нова Европа, в която националният егоизъм няма да надделява", написа Санчес, който смени на премиерския пост в Испания консерватора Мариано Рахой след вота на недоверие срещу правителството на 1 юни.

Италия, управлявана от коалиционното правителство на Движение "Пет звезди" и крайнодясната "Лига", не разреши на "Акуариус" да акостира на нейния бряг - проява, която раздели държавите членки на ЕС, в много от които ксенофобията се засилва.

Унгария и Словакия, които провеждат политика срещу имиграцията, изразиха подкрепата си за правителството на Джузепе Конте и неговия вътрешен министър Матео Салвини.

Френският президент Еманюел Макрон силно разкритикува италианското ръководство, порицавайки неговия "цинизъм и безотговорност", но впоследствие в телефонен разговор с италианския министър-председател заяви, че не е имал за цел да обижда Италия и италианския народ.

Мигрантският въпрос създаде разделение и в германското правителство, противопоставяйки Ангела Меркел и нейния вътрешен министър Хорст Зеехофер.

По данни на Международната организация по миграцията от началото на годината 44 570 души са влезли нелегално в Европейския съюз по земя и море.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
KPetkov
преди 5 години
Да идват в България. Ние не сме ксенофоби. Пари имаме.На всеки мигрант ще осигурим по една филия хляб и чаша студена вода, дневно, а те ще допринесат за прираста на населението.Не знаех, че на липсата на пари й викат ксенофобия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още