IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианското правителство има слаб шанс да реализира програмата си 

Двете партии дадоха екстравагантни обещания по време на кампаниите си и включиха елементи от тях в споразумението си, което лъха на евроскептицизъм

12:40 | 26.05.18 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Следващата седмица в Италия се очаква да встъпи в длъжност ново правителство след един от най-дългите периоди на следизборни маневри в политическата й история. Но родилните мъки на това правителство може да се окажат несъществени в сравнение с онова, което предстои. 

Президентът Серджо Матарела връчи в сряда на политическия новак Джузепе Конте мандат да оглави коалиция, в която влизат антисистемното движение "Пет звезди" и крайнодясната "Лига", което слага край на 80-дневната задънена улица след изборите на 4 март, не излъчили ясен победител. Двете политически формации съгласуваха 57-странична правителствена програма, представяйки я като амбициозен проект за пълен 5-годишен законодателен мандат. Малцина обаче вярват, че това управление ще продължи толкова дълго. 

"Практически никое италианско правителство не е оцеляло цели 5 г., така че този въпрос дори не стои, - каза Франко Павончело, професор по политология и президент на университета "Джон Кабот". - Въпросът е дали те (новите управляващи) могат да оцелеят една или две години и дали могат да окажат някакво, макар и минимално, влияние върху политическия, институционалния и икономическия живот на страната." 

Но дори това може да се окаже трудно постижимо с оглед на предстоящите предизвикателства, включително и факта, че "Пет звезди" и "Лигата" са политически съперници с различни приоритети и разполагат с минимално мнозинство в горната камара на парламента, което ги прави уязвими на атаки. 

"Това правителство е създадено, за да води предизборна кампания. . . Следващите избори са много по-близо, отколкото си мислите", каза вчера отиващият си министър на индустрията Карло Календа. 

Двете партии дадоха екстравагантни обещания по време на кампаниите си и включиха елементи от тях в споразумението си, което лъха на евроскептицизъм и призовава за преразглеждане на договорите за ЕС за валутния съюз и имиграцията. Част от програмата им ще бъде сравнително лесна за изпълнение и ще им даде някои бързи вътрешнополитически предимства, като например ангажиментът да бъдат подсилени законите за легитимна самоотбрана и да бъде ревизиран законът от 2011 г., който рязко повишава пенсионната възраст. Но много други въпроси, включително такива, с които те трябва да се заемат от първия ден, са по-проблематични и могат незабавно да подложат на напрежение току-що зараждащото се партньорство (на участниците в коалицията). 

Различни приоритети 
Съдбата на южния металургичен завод (за производство на стомана) "Илва" (в Таранто), усложнена от корупционни скандали и тежки екологични проблеми, ще бъде един от най-належащите проблеми пред новото министерство на индустрията, което вероятно ще бъде оглавено от лидера на "Пет звезди" Луиджи ди Майо. Според "Пет звезди" силно замърсяващата компания, която се очаква да бъде продадена на най-големия световен производител на стомана "АрселорМитал", трябва да бъде затворена, а производствената площадка преустроена. "Лигата" обаче казва, че "Илва" е жизненоважна за италианската икономика и трябва да бъде защитена. 

Подобен е случаят и с високоскоростната железопътна линия Торино-Лион. "Пет звезди" настоява работата по нея да бъде незабавно прекратена, а "Лигата" горещо защитава многомилиардния френско-италиански проект. 
Следващото предизвикателство ще бъде определянето на приоритетите на бюджета за 2019 г. "Лигата" и "Пет звезди" включиха двата си съответни скъпоструващи политически проекта в своето споразумение - намаляването на данъците и въвеждането на всеобщ минимален доход за бедните. Според критиците обаче тежко задлъжнялата Италия едва ли може да си позволи както едното, така и другото, което означава, че тяхното изпълнение ще трябва да не се застъпва. "Те ще трябва да намерят ресурси, за да покрият дисбалансите и да решат на кои политики да дадат приоритет. Това е рецепта за проблем", каза Андреа Голдщайн, шеф на мозъчния тръст "Номисма". 

Несъвместимостта на намаленията на данъците и повишаването на социалните плащания е нагледен пример за търканията в сърцето на коалицията. "Лигата" ще се стреми да обслужи основния си електорат в богатия "Север, докато движението "Пет звезди" ще се фокусира върху районите с основния си електорат - бедния Юг. 

При тази оскъдица на средства ще бъде изключително трудно да бъде удовлетворена дори и само една от тези избирателни общности, а камо ли и двете. Високопоставен представител от "Лигата", пожелал анонимност, каза, че верните последователи на партията ще се борят, за да не допуснат "парите на нашите данъкоплатци" да бъдат похарчени за "социални подаръци" на южните бедняци. Той предрече трънливи отношения с депутатите на движението в парламента. "Видели сме как те работят в местните съвети. Те са луди", каза политикът от "Лигата". 

Институционални спирачки
Двете партии обаче ще трябва да работят в синхрон, ако искат да прокарват законите си през парламента, особено в горната камара, където мнозинството им е по-малко от 10 сенатори. Левоцентристкият лидер Романо Проди бе хванат в подобен капан след изборите през 1996 г. и успя да се задържи на власт само две години. А той имаше много по-голям политически и управленски опит, отколкото новият премиер Конте, зад когото не стои партийна машина и който няма административен опит. 

Някои хора смятат, че той няма да оцелее до Коледа", каза ветеранът на "Лигата" и бивш вътрешен министър Роберто Марони в интервю пред вестник "Ла Стампа" в четвъртък. Особено важно е това, че и Ди Майо от движението, и лидерът на "Лигата" Матео Салвини нямат правителствен опит и рискуват да бъдат блокирани от многобройните институционални спирачки и от прочутите лабиринти на италианската бюрокрация. 
Това може да осуети някои от техните по-радикални планове, включително повишението на дефицита, за да бъдат финансирани предвижданите големи разходи. Президентът Матарела вече предупреди както Ди Майо, така и Салвини, че има пълномощия да отхвърля законопроекти, които нарушават международните договори или нямат адекватно бюджетно покритие. 

"Моето усещане е, че скептицизмът, обвиващ техните политики, в съчетание с противоречията, очевидни в програмата им, ще направят живота на това правителство крайно труден, - каза Голдщайн от "Номисма". - Щеше да му е трудно дори ако "Пет звезди" и "Лигата" бяха естествени партньори, а те, разбира се, не са."

/БТА/  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 5 години
Не е смешно, страшно е! Хората с ментални проблеми не са смешни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 5 години
Не е смешно, страшно е! Хората с ментални проблеми не са смешни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Италианското правителство има слаб шанс да реализира програмата си =няма да им дадем дори да гъкнат за намерението им да свалят санкциите срещу Русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 5 години
Специално за обратните защо само лечение в клиники, не може ли кремация? Шегувам се, защото това което си написал наистина е много смешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
studioaa
преди 5 години
Ние българите бихме имали голяма полза от това, защото такива действия ще унищожат доверието в еврото и от там в европейския съюз и България пак ще стане свободна и независима за пръв път от над 80 години токсична зависимост от третия райх, съветския съюз и еврогейския съветския съюз. Ние искаме управлението на страната да поставя нашия интерес, на българския етнос, а не всички граждани на първо място, не искаме човешки права, равенството на половете, добруването на пролетариата или влиянието на арийската раса. Така целия прогрес за "равенство", "еманципация на жените", "антирасизъм" и "антидискриминация" ще бъде унищожен с един удар, жените ще се върнат обратно в кухнята, *** в гетата, бежанците по родните места, обратните в клиниките за лечение и либералите в затворите и концлагерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Lucifer
преди 5 години
А може би това е целта! Кой ли би имал интерес?...който финансира популизма в ЕС...Пуч де мон, льо пен, орбан...и мн. др. Пак големият ни славянски брат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
studioaa
преди 5 години
Няма значение дали новата коалиция ще управлява пълен мандат или дори само 6 месеца, няма значение дали тя ще промени Италия към добро или към лошо. Важното в случая е тя да създаде максимално количество хаос, несигурност и това да се отрази целия финансов сектор в еврозоната и да предизвика разпродажби на евробондове както и акциии на борсата във Франкфурт и Париж, която да подпали верижна реакция от още масови разпродажби на акции, правителствени и корпоративни бондове и това цялото събитие да се превърне в най-големия мечи пазар в историята от 1930 насам. Този пазар ще принуди централните банкери във Франкфурт да се намесят и да добавят едни 20-30-40 трилиона евро към баланс и да разрушат стойността на еврото и реалните активи за сметка на финансовите такива...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още