IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ю. Катайнен: Ако САЩ вдигнат мита за колите, това ще е против правилата на СТО

Решението трудно би могло да се оправдае с националната сигурност, смята заместник-председателят на ЕК

16:00 | 24.05.18 г.
<p>
	Заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен. Снимка: Архив Ройтерс

Ако САЩ решат да увеличат вносните мита за автомобилите, това би било в противоречие с правилата на Световната търговска организация (СТО) и трудно би могло да се оправдае със съображения, свързани с националната сигурност. Това каза днес в Брюксел заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, цитиран от ДПА. 

Коментарът е по повод информацията, че Министерството на търговията на САЩ започна разследване дали вносът на автомобили е заплаха за националната сигурност, което може да доведе до налагане на мита за колите, произведени в чужбина.

"Ако сега САЩ едностранно увеличат митата за автомобилите, то очевидно това ще бъде против (правилата - бел. ред.) на СТО", каза Катайнен, като отбеляза, че това "трудно можем да си го представим" и е "много трудно за разбиране", добави Катайнен, цитиран от БТА.

Европейският съюз ще бъде "готов да води преговори за подобряване на търговската среда" със Съединените щати, ако Вашингтон освободи за постоянно ЕС от митата върху внасяната в САЩ стомана и алуминий, заяви Катайнен.

На 1 юни изтича срокът за обявяване на решението на САЩ по тези въпроси, припомня ДПА.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още