IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер свиква неформална среща за миграцията с осем страни членки на ЕС

Една от поканените държави е и България

14:46 | 20.06.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свиква в неделя в Брюксел правителствени представители от няколко държави в ЕС на неформална работна среща по миграцията и даването на убежище, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Свиквам неофициална работна среща по въпросите на миграцията и отдаването на убежище в Брюксел в неделя, за да работим с група държавни или правителствени ръководители на страните членки, заинтересувани от намиране на европейски решения преди предстоящото заседание на Европейския съвет", написа Юнкер в Twitter. В срещата ще участват Австрия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Малта и Франция.

Тя ще се състои четири дни преди срещата на върха на ЕС и ще бъде насочена към преодоляване на дълбоките разделения в Европа по въпроса за миграцията. Този въпрос предизвика опасност от разцепление в управляващата коалиция на Меркел, а новото правителство в Италия засили натиска си върху други държави от ЕС да помогнат на страната да се справи с прииждащите мигранти.

Италианският всекидневник "Кориере дела сера" първи съобщи за срещата, в която България и Австрия ще участват като настоящ и следващ ротационен председател на Европейския съвет.

В неделя Германия ще представи на останалите държави своя компромисен вариант по миграцията, каза висш представител на гръцкото правителство, цитиран от германския многотиражен в. "Билд".

Междувременно италианският президент Серджо Матарела заяви, че само обединен ЕС може да се справи с пристигащите бежанци, предаде Асошиейтед прес.

В изявление по повод Световния ден на бежанците Матарела каза, че "международната общност трябва да работи със споделени и дългосрочни политически решения, за да се справи с явлението, което обхваща целия свят. Особено ЕС трябва да знае как да се намесва, без да прехвърля на страните, където мигрантите са пристигнали първо, отговорността да се справят с извънредната ситуация".

По-късно днес италианският вътрешен министър Матео Салвини трябва да се срещне с премиера на Италия Джузепе Конте, за да обсъдят позицията на Рим по миграцията на предстоящата среща на върха. 

Лидерът на антимигрантската партия "Лига" Салвини отдавна твърди, че повечето спасявани в морето хора не са бежанци, а икономически мигранти, припомня АП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Наблюдението ти е много точно. Като цяло обаче Мави е прав - бежанците трябва да се спират преди да са на границата. Тогава вече е късно. Лошото е, че половината северна Африка е в киреча, а Турция здраво се е запътила да ги последва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
abdul
преди 5 години
Показателен е начина на свикване!1. Немския вътрешен министър поставя ултиматум на канцлера.2. Канцлера се свързва с президента на Франция, двамата се разбират за среща след няколко дена, на която да присъстват придворните шутове - още 5-6 държави.3. На края люксембургското пиянде официализира срещата.Срещата е спешна, щото пумпала ако почне от сега да се върти до неделя не е ясно на каква позиция ще го спрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
Въпросът е какво ЕС трябва да реши: как да спре нахлуването на мигранти, или как да си ги разпределя? Щото ако е второто, сери се и на тея срещи, и на целия ЕС - отива в киреча...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още