IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Извиненията на Зукърбърг проехтяха като ехо и в Европа

Очаква се Facebook да наеме нови 10 хил. служители в Европа до края на годината

21:00 | 22.05.18 г.
<p>
	<em>Директорът на Фейсбук Марк Зукърбърг в ЕП. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Директорът на Фейсбук Марк Зукърбърг в ЕП. Снимка: Архив Ройтерс

Създателят на Facebook Марк Зукърбърг се извини на европейските депутати за масовото изтичане на данни – пореден опит да смекчи скандала, който разтърси най-голямата социална мрежа в света, съобщи Ройтерс.

Зукърбърг се съгласи да се срещне с лидерите от Европейския парламент, за да отговори на въпросите за това как Cambridge Analytica се сдоби с личните данни на 87 милиона потребители на Facebook, включително 2,7 милиона в ЕС.

„През последните няколко години стана ясно, че не сме направили достатъчно, за да предотвратим използването на инструменти, които сме създали, за да бъдат използвани и за вреда“, заяви той.

„Независимо дали става дума за фалшиви новини, чуждестранни намеси в избори или за разработчици, които злоупотребяват с информацията на хората, не сме се ангажирали достатъчно от гледната точка на нашите отговорности. Това беше грешка и съжалявам“, заяви Зукърбърг.

Неговите коментари по време на кръгла маса с лидери на парламента на ЕС, облечен в костюм, вратовръзка и бяла риза, отекват като ехо след извинението на предприемача пред американските депутати миналия месец.

Но все още остават въпроси за това как Facebook допусна изтичането и дали прави достатъчно, за да предотврати повторение на ситуацията.

Появата на Зукърбърг в Брюксел се случва три дни, преди да влязат в сила новите строги правила на ЕС за защита на данните. Компаниите ще бъдат наказвани с глоба до 4% от световния им оборот за нарушаването им.

Зукърбърг подчерта ангажимента на Facebook за Европа, където ще назначи 10 хил. души до края на годината.
„Вярвам дълбоко в това, което правим. И когато се справяме с тези предизвикателства, знам, че ще погледнем назад и ще видим как помогнахме на хората да се свържат, дадохме им повече глас като положителна сила тук в Европа и по света“, каза той.

От скандала "Cambridge Analytica" Facebook спря 200 приложения от своите платформи, като разследва приложения на трети страни, които имат достъп до големи количества потребителски данни.

Зукърбърг каза, че инвестициите в сигурността ще окажат значително влияние върху рентабилността на Facebook, но "запазването на безопасността на хората винаги ще е по-важно, отколкото да удвоим печалбите си".

Някои европейски политици обаче искат по-строг режим за големите технологични фирми. Томасо Валети, главен икономист в отдел "Конкуренция" на Европейската комисия, заяви по-рано във вторник, че Facebook и други технологични гиганти биха могли да бъдат изправени пред по-голям регулаторен контрол поради пазарната си мощ.

Спазването от страна на Facebook на новите правила на ЕС за данните ще бъде внимателно наблюдавано, както и усилията на мрежата да се справи с разпространението на фалшиви новини преди изборите за Европейски парламент през следващата година.

След като поевтиняха заради скандала с данните през март, акциите на компанията се възстановяват, благодарение на по-силните от очакваното тримесечни резултати.

Зукърбърг ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон в сряда, но отказа да се яви пред британски депутати.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още