IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените във Великобритания изостават от мъжете и във времето за почивка

Освен от по-ниското заплащане жените на Острова са ощетени и от по-малко време за почивка

16:30 | 09.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Не става въпрос само за пропастта в заплащането – британските жени изостават от мъжете и когато става въпрос за почивка.

Според данни на британската национална статистическа служба през 2015 г. мъжете са имали на разположение общо 43 часа свободно време на седмица – с пет часа повече от жените, съобщава Bloomberg. Тенденцията показва, че с годините неравенството се задълбочава. Ако от началото на хилядолетието господата прекарват все повече време в социални занимания, почивка, спорт и хобита, то при дамите то намалява.

По данни на службата макар жените по-често да са назначени на трудови договори с непълно работно време, те прекарват по-голям брой часове в извършването на неплатена работа, като домакински задължения или грижа за децата. 

Също така хората, които живеят в домакинство с дете под 15-годишна възраст, независимо от техния пол, почиват средно по 14 часа по-малко на седмица в сравнение с тези, които са сами. Но дори и в този случай мъжете имат повече свободно време от жените, посочва още Bloomberg.

При родителите най-разпространеният начин за почивка е чрез масмедиите – това може да включва четене, слушане на музика и гледане на телевизия.

Годините също имат значение – с напредване на възрастта времето за свободно време се увеличава, показват още данните. Най-малко почивка имат хората на възраст между 25 и 34 години, което най-вероятно се дължи на това, че хората в тази възрастова група обикновено имат малки деца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още