IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ЕС договори инвестиционната сделка с Китай?

Народната република е най-важният търговски партньор на блока след САЩ

13:32 | 30.12.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: &nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</p>

Снимка:  Krisztian Bocsi/Bloomberg

След почти седем години преговори ЕС и Китай са постигнали съгласие по текста на инвестиционно споразумение, твърди германският икономически всекидневник Handelsblatt. „Политическо споразумение е възможно преди края на годината“, заяви близък до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен източник. Очаква се споразумението да бъде обявено от лидерите на ЕС днес. Заместникът на Фон дер Лайен Валдис Домбровскис е постигнал пробива в преговорите с Пекин.

Всеобхватното споразумение за инвестиции (CAI) има за цел да създаде подобрен пазарен достъп за европейските компании в Китай - и по този начин нови възможности за бизнес във втората по големина икономика в света.

Автомобилната и телекомуникационната индустрия, наред с други браншове, ще се възползват от това, както и банките и застрахователните компании и инвеститорите от здравния сектор. „Резултатът от преговорите е най-амбициозният резултат, който Китай някога е договарял с трета държава", казват източници от ЕК.

„По-добрите конкурентни условия в държавно контролираната икономика на Китай са от голяма полза за германските, европейските и китайските компании“, казва директорът за Китай във Федерацията на германските индустрии (BDI) Йоахим Ланг от пред Handelsblatt. Способността за налагането на новите правила обаче ще е от решаващо значение. Вероятно ще са необходими няколко месеца, докато споразумението влезе в сила. Освен всичко друго и Европейският парламент ще трябва да го одобри.

Валдис Домбровскис изчисти последните препятствия с вицепремиера на Китай Лиу Хе. Говорител на китайското външно министерство говори за „голям напредък". В понеделник посланиците на ЕС дадоха зелена светлина за споразумението. „Работата на техническо ниво е завършена“, заяви евродепутатът Бернд Ланге (SPD), председател на търговската комисия.

Според информация от ЕК решаващият фактор за споразумението е бил фактът, че Пекин е поел ангажименти в областта на опазването на климата, включително за прилагането на Парижкото споразумение.

Постигнат е напредък и по въпроса за принудителния труд. Китай се е съгласил да предприеме "непрекъснати и постоянни усилия" за насърчаване на ратифицирането на основната конвенция на Международната организация на труда (МОТ) за принудителния труд.

Във вторник обаче вече се появиха критики към подобни компромиси: „Това, че Европа е доволна от такава формулировка, когато китайското ръководство току-що демонстрира в Хонконг, че международните споразумения не струват нищо за него, е стратегически автогол“, каза например Торстен Бенер от мозъчния тръст Global Public Policy в Берлин. Отстъпките на Пекин в областта на трудовите права ще бъдат от основно значение и за необходимото одобрение от Европейския парламент.

Споразумението отваря нов пазарен достъп за компании от ЕС, например за електрически и хибридни автомобили, облачни и финансови услуги, както и за инвестиции в частни болници в градове с повече от десет милиона жители. Договорката има за цел да гарантира, че няма да има дискриминация срещу компании от ЕС от страна на китайските държавни компании. Освен това на Китай ще бъде забранено да обвързва одобрението за инвестиции и други предимства с трансфера на технологии.

Последна актуализация: 13:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
едно време царете имала т.нар. придворен шут. било му позволено да говори всичко, дори и да се кодоши с царя. всички се смеели, никой не го закачал.всички знаели, че този е и.дио.т. таити...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 3 години
не, бе всеки е ЕС трябва да слуша кухата ти каска окичена с пагони.... ти си последна истанция във Вселената!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 7
Valentin13
преди 3 години
поредния провал на ръководството на ЕС - Унгария, Полша, Турция, Русия и сега Китай. всеки си прави каквото си иска с този ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
dr.5rov
преди 3 години
Изглежда и двете страни ЕС и Китай бързат да се договорят сега в този тесен прозорец на смяна на власта в САЩ. Старата администрация си отива, а новата още не е поела нещата в ръцете си. Преди не е било възможно, а после може да е невъзможно. Странно е, че след 7 години преговори, това се случва точно един ден преди края на годината. Много "подходящ" ден за такава важна сделка. Е, историята познава и други случаи като например решението на Конграеса за създаването ФЕД, прието точно около Коледа, мисля през 1913г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още