Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Какво се очаква от германското председателство на ЕС?

Този път целите трябва да са по-обрани, коментира Георги Киряков

Какво се очаква от германското председателство на ЕС?

Снимка: Getty

Германското председателство на Европейския съюз (ЕС) отново си залага амбициозни цели, но този път те трябва да са по-обрани. Това мнение изрази политологът Георги Киряков в предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

Киряков подчерта, че при предишното председателство на Германия през 2007 г. приемането на европейската конституция е било основен приоритет. "Тогава те решават, че реалистичен срок това да се случи е 2009 г., а вече сме 2020 г. и такава няма", допълни той.

"Европейското лидерство на Германия отдавна е оспорено. Сега едната цел е да има по-силна геополитически Европа. Справедлива и устойчива Европа е другата цел. Германия обаче ясно подсказва, че няма да приеме концепция, свързана с равнопоставеност по отношение на стимулите за засегнатите от коронавируса и финансовите сътресения европейски държави".

Киряков изтъкна, че говорейки за устойчива Европа, трябва да споменем финансовата и мигрантската криза, които още не са решени.

Той отбеляза и оспорваното лидерство на Германия от страна на Франция, временните съюзи относно бъдещето на ЕС и протипоставянето на фискално пестеливите държави спрямо останалите.

"Загуба на националния суверенитет заради федерализация на ЕС означава да се дадат правомощия на една две-държави да задават дневния ред".

Киряков коментира и неприятната според него игра, която играе Сърбия относно бъдещето на ЕС – според него тя иска "най-доброто от двата свята", от Русия, САЩ и от Европа. "Така евроинтеграцията на Западните Балкани ще се затрудни, освен това регионът се ползва като разменна монета за по-глобални отношения", обясни политологът.

Политологът е на мнение, че България трябва да бъде основен стълб в отношенията на ЕС със Западните на Балкани.

Още от коментара вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Първо да ни приемат в ЕРМ-2 и после всичко останало!...

Още от Европа
Меркел: Страните в ЕС да отговорят подобаващо на германските цели за климата