IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канете: ЕС ще продължи да задълбочава енергийните връзки с Иран

Големи компании вече предупредиха, че могат да се изтеглят от Иран, подгонени от санкциите на САЩ

18:34 | 18.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) ще продължи да задълбочава енергийните връзки с Иран, заяви комисарят по въпросите на енергетиката Мигел Ариас Канете преди официалната си визита в Техеран, планирана за 19-20 май.

По време на своето посещение той ще проведе редица срещи на високо ниво, които имат за цел да покажат, че ЕС ще продължи да поддържа ядреното споразумение с Иран, посочват от Европейската комисия (ЕК).

По-рано днес от Брюксел задействаха механизъм срещу санкциите на САЩ за Иран, които ще влязат в сила през август.

Канете коментира още, че през 2017 година търговските отношения между Иран и ЕС се изчисляват на 20 млрд. евро. Спрямо 2016 година има ръст от 60 на сто, показват данните на Комисията. Но целта на споразумението не е само да подобри търговските отношения между двете страни, а има и значителен ефект върху хората в Иран, смята още комисарят.

Преди дни френската Total предупреди, че може да се откаже от инвестициите си в Иран, ако не получи гаранции за защита срещу санкции. Компанията инвестира към 2 млрд. долара в газовото находище "Южен Парс", която е една от най-големите инвестиции в Иран след 2015 година.

Датската Maersk също предупреди, че може да се изтегли от региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още