IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каталунският лидер ще настоява пред Педро Санчес за право на самоопределение на региона

Правителството на новия испански премиер социалист се дистанцира от твърдолинейния подход на неговия предшественик на поста

08:38 | 28.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ким Тора. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ким Тора. Снимка: Архив Ройтерс

Новият ръководител на движението за независимост на Каталуния планира да предаде едно-единствено послание на испанския премиер Педро Санчес по време на очакваната им с нетърпение среща идния месец - че единственото решение на въпроса е Испания да разреши референдум за отделянето на Каталуния, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Ще отидем на срещата с испанския министър-председател готови да обсъдим главния въпрос, който е правото на самоопределение на Каталуния. Няма да бягаме от него", заяви в интервю за агенцията каталунският премиер Ким Тора.

Санчес, който също като Тора дойде на власт през последните седмици, го покани на среща в Мадрид на 9 юли.

Каталунският премиер заяви, че приветства желанието на испанското правителство за диалог, но изтъкна: "Докато не получим право да гласуваме, и то на законен, обвързващ и признат за валиден и от двете страни референдум, е възможно никога да не намерим решение".

Социологическите проучвания и скорошните избори показват, че седемте милиона и половина жители на богатия регион са разделени почти наполовина по въпроса за независимостта. Когато бе запитан за милионите каталунци, които не желаят областта да се отцепи от Испания, Тора каза, че "всички ние сме част от една и съща общност".

Правителството на новия испански премиер социалист се дистанцира от твърдолинейния подход на неговия предшественик на поста, консерватора Мариано Рахой, предлагайки промени в конституцията с цел създаването на "федерален модел", при който нивото на самоуправление на регионите да бъде повишено.

Каталуния, например, упражнява засилен контрол върху образованието, което се осъществява предимно на каталунски език, разполага със собствена полиция, болници и затвори. Сепаратистките партии от областта са представени в испанския парламент.

Въпреки това Тора твърди, че единствената промяна в конституцията, която ще задоволи каталунските сепаратисти, ще бъде включването на правото на гласуване за създаването на нова европейска държава в североизточната част на Иберийския полуостров.

"Никой не бива да очаква, че ние ще се откажем от мечтата си за независимост", даде да се разбере каталунският премиер. Той предупреди, че "докато не решим въпроса за самоопределението, е много трудно ситуацията в Каталуния да се промени".

Преди срещата си със Санчес Тора ще посети тази седмица Вашингтон, където ще присъства на фолклорния фестивал "Смитсониън", на чието тазгодишно издание ще бъде представена традиционната каталунска култура.

Каталунският премиер сподели, че ще използва пътуването си до Съединените щати, за да получи подкрепа за сепаратистката кауза и за освобождаването на деветима известни каталунски сепаратисти, които са в затвора, докато очакват процес за участието си в опита за отцепване миналата година. "Ще използваме всяка възможност, която ни се открие във Вашингтон, за да предадем това послание", каза той.

Тора освен това ще се срещне в понеделник с лидера на крайнолявата испанска партия "Подемос" Пабло Иглесиас. Той ще разговоря и с ръководителя на Обединената левица на Испания Алберто Гарсон преди преговорите със Санчес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още