IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър ще привлича компании след Brexit и стартъпи от Русия

С нова стратегия до 2020 г. малката средиземноморска страна насърчава чуждестранните инвестиции

08:16 | 16.03.18 г.
<p>
	Проектът Лимасол дел Мар.<em> Снимка: http://www.leptosestates.com</em></p>

Проектът Лимасол дел Мар. Снимка: http://www.leptosestates.com

Близо 550 млн. евро ще бъдат инвестирани в първия в Кипър интегриран казино-курорт - един от най-мащабните проекти в страната, чието осъществяване започва тази година. Консорциум от чуждестранни и местни инвеститори ще изгради суперлуксозния курортен комплекс „Лимасол Дел Мар” на обща стойност от 400 млн. евро, споразумението за което бе подписано в края на февруари. До края на април ще станат ясни офертите на компании от Китай и Израел за пристанището в Ларнака, инвеститори се търсят и за новия товарен терминал на летището в града.

Амбициозни проекти за яхтени пристанища, голф игрища и туристическа инфраструктура, приватизацията и развиващият се енергиен сектор са сред новите инвестиционни възможности на Кипър, на които правителството разчита за ускоряването на икономическия растеж. Интересът към инвестиционния потенциал на страната се засили след успешното ѝ излизане преди две години, през март 2016 г., от меморандума с тройката международни кредитори /ЕК, ЕЦБ,МВФ/. Подобрената кредитна стабилност, след последователни повишения на кредитния рейтинг от международните агенции, рекапитализацията на големите банки, успешното пласиране на облигационни емисии на международните пазари, чрез които бяха набрани над 3 млрд. евро, допринесоха не само за възстановяването на икономиката на Кипър след тежката финансова криза, но и за възвръщане на доверието към страната и утвърждаването ѝ като привлекателно място за външните финансови потоци.

„Чуждестранните инвестиции са катализатор за кипърската икономика, най-сигурното и най-разумно средство за постигането на икономическа стабилност и жизнеспособен растеж в страната”, заяви президентът Никос Анастасиадес, представяйки управленската програма на второто си правителство, което официално встъпи в длъжност на 1 март. Част от реализацията на плановете му ще е и новата тригодишна стратегия за привличане на чуждестранен капитал в страната до 2020 г., разработена и представена през януари от Кипърската Агенция за насърчаване на инвестициите /Cyprus Investment Promotion Agency, CIPA/.

Новите предимства

„Капитализацията” на възникващите нови инвестиционни възможности и конкурентни предимства на Кипър, както и подпомагане на структурните реформи, които ще подобрят бизнес средата, са основните цели на Агенция за насърчаване на инвестициите, подчерта при представянето на новата стратегия председателят на борда на CIPA Михалис Михаил. Тя предвижда през следващите три години Кипър да бъде активно популяризиран като инвестиционен център и да се осигури още по-силна подкрепа на действащите на местния пазар инвеститори.

Силните плюсове в подготвяната реклама на страната са изгодното данъчно облагане и модернизираната банкова система, както и стабилната тенденция, от вече три поредни години, на значителен икономически растеж. Резултатът от тази среда и от предприетите от правителството мерки е рекордно увеличение на преките чуждестранни инвестиции с 9,1% през 2016 г. /по последните официални данни/, което е второ по големина нарастване в ЕС.

Кипър ще привлича външни капитали към различни производствени сектори – както към традиционни, така и към нови, предвижда стратегията. Безспорен лидер в първата група е туристическата индустрия - основно приходно перо в бюджета, където се предоставят стимули на хотелиерите. Специално внимание в следващите години обаче се насочва към алтернативни сектори, които могат да придадат по-високо качество на местната икономика.

Сред тези приоритети например е иновационната индустрия. Много технологични компании от Израел вече оперират на острова, като се възползват от достъп през него до ЕС и от по-ниските разходи за поддръжка на офисите, посочиха от CIPA. Особено важен за привличането на външни инвестиции се смята финансовият сектор и особено развитието на инвестиционни фондове. Техният брой в Кипър е нараснал през 2016 г. с впечатляващите 18%, а активите им – с 83%. Целта е „да създадем нов подсектор в рамките на нашите финансови услуги, като направим Кипър алтернативна юрисдикция за управление на фондовете в рамките на ЕС”, коментира Ангелос Григориадис, президент на Кипърската Асоциация на инвестиционните фондове /Cyprus Investment Funds Association, CIFA/.

Ново направление е и насърчаването на инвестиции в стартиращи фирми, най-вече в областта на иновациите и научно-развойната дейност. Въпреки, че този сектор е все още в сравнително ранен етап на развитието си, много важно е да се предприемат стъпки за създаването на конкурентна за него среда и тези компании да бъдат подпомогнати от държавата с промоционални действия и предоставяне на данъчни преференции, смятат в CIPA.

Допълнителен стимул за това дойде през миналата година, с влизането в сила на одобрената от правителството „стартираща виза”. Схемата е предназначена за предприемачи от трети страни, извън ЕС, които искат да създадат на острова новаторска компания. Точно това облекчение е в основата на новото сътрудничество, меморандум за което подписаха в началото на март CIPA и иновационния център „Сколково” край Москва. То предвижда Кипър да стане „инкубатор” за руски стартъпи в областта на високите технологии и иновациите.

Освен на Изток, Кипър си набелязва нова инвестиционна цел и на Запад. „Brexit да се превърне в предимство за Кипър” е „лайтмотивът” на предстоящата целенасочена кампания за привличане на средиземноморския остров на фирми, които сега са базирани в Обединеното Кралство и които след излизането му от ЕС ще искат да запазят европейските си възможности.

Последна актуализация: 00:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още