Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Коронавирусът измъкна Рим от хватката на туристите

Градът се връща към живота, но сега принадлежи изцяло на своите жители

Коронавирусът измъкна Рим от хватката на туристите

Нощен Рим. Снимка: EPA/MASSIMO PERCOSSI

По-красиво не би могло да бъде. Независимо дали за Триумфалната арка, построена в чест на на император Константин точно пред Колизеума; египетският обелиск с разположените около него мраморни лъвове на „Пиаца дел Пополо“ или Пантеона - кметът на Рим Вирджиния Раджи многократно през последните няколко седмици идва, за да презентира новите LED-системи, които разкриват паметниците в изцяло нова светлина през нощта. Изглежда, че Вечния град иска да противостои на коронакризата поне естетически, пише за Die Zeit авторът Майкъл Браун, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Фасадата на базиликата „Санта Мария“ в Трастевере със своите мозайки във византийски стил също е осветена от необичаен блясък от няколко дни. От друга страна, тълпата на площада пред църквата, която преобладава в събота вечер, не е необичайна. „Хората обаче не идват конкретно заради магията на новото осветление, а за пият по бира и аперол шприц", уточнява авторът.

Още по темата

Така беше в предпандемичната ера и сега е същото. Стотици хора минават през алеите на „Трастевере“, където винаги е била една от горещите точки за излизане в Рим. Всички тратории и барове са отворени, масите отвън са пълни, бизнесът работи. Маска? Младеж на около 25 г., представяйки се за Роберто, се усмихва уморено. Точно като приятелката си, той носи предпазното средство на китката си.

„Ние сме тук така или иначе“, обяснява той, и допълва, че нищо няма да се случи. Ами тълпата? Той вдига рамене. Не познава нито един човек, заразен с коронавирус.

Факт е, че от седмици броят на новите инфекции в тримилионния град Рим е под 20 на ден, през миналия понеделник бяха само 4, във вторник - 5. Премахването на блокадата през май и отварянето на вътрешните европейски граници в началото на юни не доведоха до ново увеличение на броя на инфекциите. Независимо от това, оживената нормалност на Трастевере е измамна. „Пандемията почти не е засегнала столицата, но римляните все пак усещат последствията", подчертава анализаторът.

Трябва само да преминете през Милвийския мост и да стигнете до историческия център на града. Спазването на дистанция не е проблем тук – почти няма хора, които трябва да са на разстояние. В Колизеума, пред Пантеона, на „Пиаца Навона“ - шепа хора се губят пред туристическите атракции, чуждестранни посетители почти няма. Изчезнали са и преминаващите търговци, уличните изпълнители, китаристите и мимовете. Caffè Barocco, например, вече не взема 15 евро за аперитив, малък аперол шприц се предлага за 3,50 евро, а Джин с тоник - за 6 евро.

Репутацията на Конте отново се подобрява

Малко встрани от „Пиаца Навона“ през вечерта Рим вече се губи. Всички магазини на „Виа дел Корсо“ - главната търговска улица в центъра, са отворени, но само няколко клиенти се губят в магазините следобед. Млада собственичка на бутик стои неангажиран на входа и гледа няколкото коли, които минават. Продажби? Тя прави гримаса. Пуснала е двамата си служители по схемата за частична безработица. Слава Богу, правителството на Джузепе Конте намери щедро решение за обезщетения при безработица, сега следва регламентът да бъде продължен отново до края на годината. Данъчният кредит от 60% от наема на магазина ѝ помага да „спаси положението“, но тя не знае дали в крайна сметка това ще бъде достатъчно, отбелязва Браун в разработката си.

Тя не иска да се оплаква от правителството. „Конте не е измислил коронавируса“, казва тя. И според нейното мнение той е свършил наистина добра работа на срещата на върха в Европа, дискутирайки спасителния план на ЕС. Ако Италия изобщо има някаква надежда, тя е на фона на 209 милиарда евро, които ще постъпят под формата на безвъзмездни средства и заеми от ЕС през следващите години.

И не само тя е на това мнение. След срещата на върха на ЕС рейтингът на Джузепе Конте отново скочи, като почти две трети от италианците са доволни от действията му.

Засега обаче депресията е обзела бизнеса в центъра на Рим, пише в заключение Майкъл Браун.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
5
 
1
преди 10 месеца
Eй , добре че пуснаха тоя корона вирус ... глей сега как свободно дишат римляните ... Да живее корона вирусът !

Още от Европа
ЕК ще представи новите доклади за върховенството на закона през юли