IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде най-силно ще се усети Brexit в Европа?

Ирландия, Франция, Германия и Белгия вероятно ще бъдат най-силно засегнати от негативното въздействие на излизането на Великобритания от ЕС

08:41 | 08.03.19 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На фона на наближаването на крайния срок за излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) Euractiv разглежда ефекта, който ще има Brexit върху останалата част на Европа, заключавайки, че най-силно потърпевши ще бъдат страни като Ирландия, Франция и Германия. 

Ако Обединеното кралство се раздели с ЕС без сделка, страната би могла да загуби около 9,3% от своя брутен вътрешен продукт (БВП). Икономическите последици за останалите държави членки на блока обаче могат да бъдат и по-сериозни.

Предвид икономическите, социалните и политическите връзки между Великобритания и ЕС Brexit може да се окаже болезнен изход от продължилия повече от две години процес за цяла Европа.

Според скорошно проучване, поръчано от Комитета на регионите, консултативен орган към ЕС, Германия, Франция, Белгия и Ирландия биха били сериозно засегнати от развода с Обединеното кралство.

Република Ирландия вероятно ще бъде основната жертва на Brexit. 14% от общия износ на страната отиват към Великобритания, което значи, че икономическото въздействие на излизането от ЕС може да се окаже изпълнено с толкова негативи, колкото и за Лондон.

Въпреки това пред Ирландия съществуват допълнителни социални и политически негативни последици, главно заради мира в Северна Ирландия, който може да се окаже отново застрашен след размириците, приключили в средата на 90-те години.

Франция

Въздействието на Brexit в районите О дьо Франс и Бретан засяга редица сектори, тъй като Великобритания е един от основните чуждестранни инвеститори там и важен клиент за местните търговци.

Според Франсоа Декостер, заместник-председател на Регионалния съвет на О дьо Франс и председател на Комитета на междурегионалната група на региона за Brexit, регионите, които се намират чисто географски по-близо до Обединеното кралство, са силно обезпокоени от несигурността около излизането на Великобритания от ЕС.

Въпросните два региона се подготвят за сценарий без сделка, като в същото време следят за възможните решения на Камарата на общините, които биха позволили регулирана раздяла с блока.

Прогнозите сочат сериозно негативно влияние във френските сектори като хранително-вкусовата промишленост, транспорта и земеделието.

Белгия

Голяма част от брутния вътрешен продукт на Белгия е свързан с износа и търговията със стоки, насочени към Великобритания.

Интересно е да се отбележи, че 78% от изнесените стоки от Обединеното кралство за Европа минават първо през пристанищата във Фландрия, откъдето продължават своя път към вътрешността на континента.

След Brexit белгийските пристанища и митници ще се превърнат във външна граница за ЕС и търговските връзки от двете страни на Ла Манша ще бъдат сериозно затруднени поради установяването на митнически контрол.

Германия

Федералната провинция Хесен се очаква да бъде един от най-силно потърпевшите германски региони след завършване на Brexit. 

Великобритания е третият най-предпочитан пазар, чийто дял от общия износ на провинцията достига 7,5%, като в същото време Хесен внася голямо количество стоки от Кралството.

Нарушаването на търговските връзки с Лондон ще окаже силно негативно въздействие върху един от най-богатите райони в Европа и ЕС, особено в сектори като автомобилната промишленост, химическата и фармацевтичната индустрия, електротехническите технологии и машиностроенето.

В сърцето на Хесен се намира и основният финансов двигател на Германия – Франкфурт, който може принудително да измести Лондон като финансов хъб номер едно на Европа след излизането на Великобритания.

Долна Саксония също може да се похвали със силни икономически връзки с Кралството. От друга страна голям брой британски граждани живеят в германската провинция, като наскоро стана ясно, че местната управа възнамерява да поиска от тях да кандидатстват за гражданство ако желаят да останат.

Ирландия

Машиностроенето, електрониката, фармацевтиката и особено хранително-вкусовата промишленост на Ирландия ще усетят най-силно влиянието на Brexit.

Според Майкъл Мърфи, съветник в Tipperary, страната вече усеща негативните последици от продължаващия процес на раздяла между Великобритания и ЕС.

По неговите думи най-голямото предизвикателство пред Ирландия все пак остава запазването на мирните отношения на острова.

Представители на Република Ирландия и Северна Ирландия изразиха загриженост относно възможното въздействие на Brexit върху мира.

„Не искаме да се връщаме към тъмното минало“, подчертава Мърфи, като добавя: „Европа няма да изостави Ирландия, уверен съм в това“.

Brexit без победители

От туризма в Испания, през хилядите работни места в Гибралтар и близо милион полски работници във Великобритания, до инвестициите в Малта, земеделието в Гърция, модната индустрия в Италия и електронната промишленост в Чехия - Brexit ще удари с голяма сила всички аспекти на европейската икономика.

Някои проучвания показват, че по-силните региони в Стария континент все пак могат да се окажат облагодетелствани от Brexit, привличайки бягащите от Кралството компании и инвеститори. От друга страна обаче икономически по-слабите страни ще изпитат силното негативно влияние на разкола между Лондон и Брюксел.

Основният проблем е, че дори при систематичен Brexit остава голяма несигурност и неяснота около икономическото въздействие на този процес върху европейската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Много страни имат значителни природни ресурси, или се намират на възлови места, но далеч не всички са богати. Още чакам обяснение за богатите европейски държави, които не са били колониални сили. По повод на САЩ се сетих как учителката ми по история (още по социалистически време) обясняваше икономическата им сила. Защото САЩ не били водили война на тяхна територия. Тя разбира се удобно пропускаше Войната за независимост, както и Гражданската война, но все пак полагаше старание да измисли правдоподобно обяснение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Австралия, Нова Зеландия - много природни богатства (и руди) на малко народ. Сингапур на кое възлово място се намира?САЩ се изтарикатиха да печатат световните пари - затова си харчат коллко си искат.Но това и ще ги погребе@!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
А за богатството на бившите колонии - САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур, какво ти е обяснението? А за западните държави които не са били колониални сили?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 12
ABBA
преди 5 години
Западът е богат заради колониите си.Освободиха се едни колонии, паднаха други от Източна Европа(човешки капитал, заграбване на търговията, ликвидиране на конкуренти и пр.)Ще измършавеят и тия нови колонии и Западът ще обеднее!За разлика от Азия!Не мислете, че при мигранти *** Германия ще се държи много десетилетия. И без това е окупирано още от янките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
"Или пък са некви игри, разни валутни войни? "Позна без да искаш.Британците моеха да приемат еврото,но Шорош им атакува паунда, направи милиардиза да финансира по цял свят фондация"Натровено общество".Риба се лови в мътна вода.По мътна от тази къде?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Sakamano
преди 5 години
Кабела е една от най-ликвидните световни валути. Няма как да падне подобно на турската лира, ако това очакваш. А и Brexit вече е калкулиран в цената му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
Sandy
преди 5 години
При "лоши" новини всяка една валута пада, докато и при "много лоши" новини, паунда се вдига. Интересна работа, а? Май на са толкоз зле, колкото ги мислим?.. Май икономиката им се държи много по добре от останалите?..Или пък са некви игри, разни валутни войни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още