IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Леки понижения и слаба търговия белязаха европейската борсова сесия

Общоевропейският индекс STOXX 600 се понижи с 0,17%

19:34 | 15.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските фондови борси приключиха търговията в понеделник с леки понижения на основните индекси, правейки пауза след две седмици на силни повишения, предаде CNBC.

Общоевропейският индекс STOXX 600 се понижи с 0,17%, като повечето сектори бяха предимно на отрицателна територия при края на сесията.

Британският индекс FTSE 100 отстъпи с 0,12%, докато френският CAC 40 загуби 0,13%, а германският DAX заличи 0,34%. Сред по-периферните пазари италианският индекс FTSE MIB се покачи с 0,49%.

Търговията беше по-слаба от обичайното за понеделник, защото пазарите в САЩ са затворени заради Деня на Мартин Лутър Кинг. Доларът беше под натиск, като индексът се понижи с 0,64% спрямо кошницата от чужди валути при затварянето на сесията в Европа.

Една от основните новини днес дойде от Великобритания, където строителната компания Carillion обяви ликвидация. Акциите на компанията бяха спрени от търговия, но тези на конкурентите поскъпнаха, като цената на книжата на Serco се покачи с над 7%, а на Interserve - с 2%.

Акциите на британските банки също бяха във фокуса на инвеститорите, тъй като HSBC и RBS са сред най-големите кредитори на строителния гигант. Книжата и на двете банки поевтиняха.

Добре представяне постигнаха компаниите от сектора на комуналните услуги. Акциите на Endesa поскъпнаха с 1,4%, след като Goldman Sachs повиши ценовия си таргет за тях.

На дъното на европейския индекс се озова финландската минна компания Metso, чиито акции поевтиняха с 9,84% в резултат на отчетените по-слаби от очакванията продажби и печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още