IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон: Brexit ще ни се отрази лошо или по-лошо

Всички сценарии за излизането от ЕС ще направят Великобритания по-бедна, става ясно от правителствен доклад

16:53 | 28.11.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

При която и да е форма на Brexit Великобритания ще стане по-бедна в икономическо отношение, отколкото ако остане в Европейския съюз. Това са основните изводи от анализ на британското правителство, цитиран от BBC и AP.

Според официалните данни британският брутен вътрешен продукт може да намалее с до 3,9% след 15 години, ако се осъществи сега договорения план за Brexit на премиера Тереза Мей. При излизане от ЕС без сделка обаче икономиката ще се свие с до 9,3%.

Финансовият министър Филип Хамънд обаче подчертава, че сделката не е само за икономиката, но „не води и до политически облаги“. Попитан дали Великобритания ще бъде по-бедна при сделката на Мей, той отговори: „Икономиката ще бъде леко по-малка при предпочитаната от премиера версия на бъдещо партньорство".

В изчисленията на властите не се посочват парични суми за потенциалния ефект, но според независими експерти 3,9% от БВП би се равнявало на около 100 млрд. паунда годишно до 2030 г. Документът от 82 страници не предоставя точна прогноза на влиянието от сделката, която Тереза Мей договори, но представя като цяло четири възможни сценария – предпочитаният от правителството изход с безпрепятствена търговия, стандартно споразумение за свободна търговия, което означава известни пречки на границата, споразумение от норвежки тип, което би значело означава свобода на движението, както и напускане на ЕС без сделка.

Според сделката на Мей Великобритания ще може да договаря търговски споразумения по време на преходния период след деня на Brexit, 29 март 2019 г., но няма да може да ги прилага до края на въпросния 21-месечен преходен период, който е възможно да бъде удължен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 8
supertrader
преди 5 години
Това не е вярно, в разгара на бъдещата икономическа криза - депресия която е подготвена вече еврото най вероятно няма да удържи и паунда ще стане убежище и доста капитали ще се прехвърлят на острова. Депресията трябва да събори китайската икономика, а начина за заобикалянето им е производство в Индия за което няма мита към САЩ. Набрания капитал ще го инвестират там и пак са си империя, която в момента много повече държи на връзките си с Индия и Пакистан отколкото на престоя си в ЕС.Това е причината да напускат ЕС, а той начело с Германия след прекаляването с инвестиции в автомобилния и сектор който трябва да се промени и да произвеждат ел. коли след като са инвестирали в петролни ще бъде ударен от кризата много сериозно и всички тези инвестиции ще бъдат почти занулени - стойността им ще падне 10 пъти. Затова Мей им говори за СВЕТЛО бъдеще като напуснат Титаник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 0
dakl
преди 5 години
Просто ставаме свидетели на окончателния и безвъзвратен край на една империя и превръщането и в държава с регионално значения без шансове за влияние върху геополитиката в света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още