IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон: ЕС е готов да даде пазарен достъп на британския финансов сектор

Според британските власти финансовите фирми вече могат да продължат напред и да планират уверено бъдещето си

13:56 | 23.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз е дал заявка, че е готов да предостави пазарен достъп за британския сектор на финансовите услуги след излизането на Великобритания от блока. Това заяви британският министър, отговорен за сектора на финансовите услуги Джон Глен, цитиран от агенция Ройтерс.

По думите му споразумението за преходния период, договорено между Великобритания и ЕС миналия месец, позволява на финансовите фирми да продължат напред и да планират уверено бъдещето си.

„Мъглата се разнася... Вече виждаме прогрес“, заяви той по време на конференция. „Сега ЕС прие, че ще има някаква форма на пазарен достъп за финансовите услуги, отхвърляйки преди това идеята“, допълни той.

Секторът на британските финансови услуги се очаква да бъде един от най-противоречивите области в преговорите за Brexit, като Лондон иска щедра сделка, а ЕС отказва да отстъпи от позицията си, че британските „червени линии“ - като забраната за свободно движение на работници например, правят това невъзможно.

Великобритания предложи бъдещо търговско споразумение с блока за финансовите си услуги, базирано на двустранно признание на регулациите в сектора, като този модел се предвижда да бъде поддържан чрез тясно сътрудничество между регулаторите и законодателите. От Брюксел обаче отхвърлят идеята, тъй като според тях такова нещо не е било осъществявано досега в подобен мащаб.

Алтернативата е едностранна система, при която блокът дава пазарен достъп, ако разпоредбите на страната напълно съвпадат с неговите. Подобен достъп обаче може да бъде отнет по решение на Брюксел и без предизвестие.

Някои европейски законодатели се тревожат, че Великобритания ще облекчи банковото си законодателство, за да може да задържи Лондон като глобален финансов център след излизането си от състава на ЕС през март догодина. Глен обаче отхвърли възможността, като заяви, че Лондон няма намерение да прави драстични промени след Brexit. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още