IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон плаши технологичните гиганти с данъци, ако не засилят борбата с тероризма

Според британския министър Бен Уолъс големите корпорации поставят на първо място личната печалба пред националната сигурност

15:33 | 02.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Министър Бен Уолъс заплаши с нови данъци големите технологични компании. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Министър Бен Уолъс заплаши с нови данъци големите технологични компании. Снимка: Ройтерс

Великобритания може да наложи нови данъци върху технологични гиганти като Google и Facebook, освен ако те не засилят мерките си за борба с екстремисткото съдържание онлайн, предупреди британският министър по въпросите на сигурността Бен Уолъс.

Той обвини компаниите в това, че на драго сърце търгуват с данните на своите потребители, но не ги споделят с правителството, което харчи значителни суми за програми за дерадикализация, наблюдение и други антитерористични мерки.

„Ако те продължат да не сътрудничат, ще трябва да разгледаме варианти като данъци, за да ги стимулираме или да компенсираме бездействието им“, каза министърът в интервю за Sunday Times, цитиран от Ройтерс.

В него Уолъс обвинява големите технологични корпорации в това, че поставят личните си печалби на първо място пред обществената сигурност. „Трябва да спрем да се преструваме, че само защото седят върху възглавници, облечени в тениски, не са безскрупулни печалбари“, заяви той.

Коментарът му предизвика реакцията на големите корпорации. Според директора по политиката на Facebook Саймън Милнър компанията му инвестира „милиони паундове в хора и технологии, за да се идентифицира и премахне терористично съдържание“. Сходна позиция изразиха и от сайта YouTube, който е собственост на Google.

Изказването на британския министър идва на фона на драстично увеличение в броя на терористичните атаки, извършени във Великобритания през миналата година, най-вече в периода март-юни, когато жертви на такива нападения станаха 36 души.

Една от мерките, предложени от британския премиер Тереза Мей за борба с екстремизма, е засилване на регулациите в онлайн пространството. Няколко седмици по-късно вътрешният министър Амбър Ръд посети Калифорния, където поиска от големите имена в Силициевата долина да увеличат усилията си в тази област.

Според Уолъс в момента страната му е по-уязвима от когато и да е било през последните 100 години, тъй като екстремисткото съдържание в социалните мрежи и приложенията за комуникация улеснява дейността на нападателите.

По думите му държавата трябва да дерадикализира хора, тъй като екстремисткото съдържание не се сваля достатъчно бързо, а това струва милиони на хазната.

По информация на Facebook компанията отстранява 83% от терористичното съдържание в рамките на час след откриването му. Социалната мрежа също така обяви, че възнамерява да удвои броя на хората, които работят в отделите й за сигурност, като до края на годината броят им трябва да е 20 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още