IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон осъди "крайното насилие" след поредните сблъсъци в Париж

"Справедливостта ще възтържествува", посочи френският президент и добави, че всички трябва да се успокоят, за да може да има дебат и диалог

09:23 | 06.01.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон осъди "крайното насилие", както се изрази той, по време на вчерашните протести на "жълтите жилетки". Той направи това в публикация в Twitter снощи, цитирана от ДПА.

"За пореден път Републиката беше атакувана от крайно насилие - нейните пазители, нейните представители, нейните символи", се казва в съобщението на Макрон в социалната мрежа.

"Справедливостта ще възтържествува", посочи той и добави, че всички трябва да се успокоят, за да може да има дебат и диалог.

Около 50 хил. души са участвали в демонстрациите вчера в цяла Франция, обяви министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер. Участието прилича на нещо като съживяване на протестите след намаляването на броя на протестиращите в последните седмици на 2018 г., отбелязва ДПА. 

През празничния период в демонстрациите се включиха малцина. Макрон беше предложил мерки за намаляване на данъците и бонуси към възнагражденията, за да успокои протестиращите, които искат по-добър жизнен стандарт. Той също така беше обещал национален дебат по широкия кръг от въпроси, повдигнати от протестното движение.

"Не може да се види краят на улицата", каза млад протестиращ пред ДПА на фона на изпълнения с демонстранти булевард "Сен Жермен", носещи жълти светлоотразителни жилетки, превърнали се в символ на протестното движение.

"За началото на годината е добре", каза 27-годишната Лесли Жоли, логистичен мениджър, също участвала във вчерашните протести в Париж.

За правителството на Макрон обаче вчерашният ден беше белязан от сцени на насилие, след като протестиращите влязоха в сблъсъци с полицията край Сена и на пешеходен мост.

Правителственият говорител Бенжамен Гриво каза, че трябвало да бъде евакуиран от кабинета си, след като вратата на сградата на министерството, в която се помещава кабинетът му, била разбита от неизвестни лица. Полицията оцени броя на протестиращите в Париж на 3500, с 800 повече в сравнение с преди седмица и с 2000 повече в сравнение с преди две седмици.

Поради сблъсъците между демонстранти и полиция на брега на Сена многобройни групи от туристи трябваше да напуснат известния музей „Орсе“. Като цяло броят на протестиращите в цяла Франция остана доста под този от първите няколко седмици след началото на протестното движение, отбелязва ДПА.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 5 години
Аха... и така е домократично, нали психясала гнойна пришко?Каторжничество.Ми направо да отворим лагерите, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 9
Sakamano
преди 5 години
Макрон вече направи твърде голям компромис, застрашавайки финансовата стабилност на Франция. Щом ***-протестиращите не го разбират, тогава остава само да изловят всички погромаджии и да ги вкарат в панделата, подлагайки ги на принудителен труд докато не изплатят щетите които са причинили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 12
national power
преди 5 години
Тоя да си взема чантата гащата шапката и да каже на майка си че съм го и..бал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още