IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малмстрьом: САЩ смятат за недостатъчни предложенията на ЕС за отмяна на митата

Преговорите ще се съсредоточат най-вече върху автомобилите - стратегически сектор както за Берлин, така и за Вашингтон

12:30 | 22.05.18 г.
<p>
	Еврокомисарят на търговията Сесилия Малстрьом. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Еврокомисарят на търговията Сесилия Малстрьом. Снимка: Архив Ройтерс

Предложението за освобождаване на ЕС от американските мита за вноса на стомана и алуминий и обещанията за по-тесни търговски отношения изглежда не са достатъчни, за да убедят правителството на Съединените щати, заяви днес европейската комисарка за търговията Сесилия Малмстрьом, цитирана от Ройтерс.

Миналата седмица ръководителите от ЕС се споразумяха да сътрудничат със САЩ по търговски въпроси, включително либерализирането на пазара, докато Вашингтон не въвежда вносни мита за европейската стомана и алуминий. 

На въпрос дали тези предложения удовлетворяват Вашингтон, Малстрьом отговори: "Аз мисля, че те не смятат това за достатъчно", цитирана от БТА.

Министрите на търговията от Европейския съюз се събират днес в Брюксел, за да обсъдят предложението на ЕС, целящо да бъде разубеден президента на САЩ Доналд Тръмп да въведе наказателни мита за вноса на европейска стомана и алуминий в момент, когато Вашингтон успя да се споразумее с Пекин за митата, информира Франс прес.

ЕС е "готов да обсъди либерализирането на търговията с нашите американски приятели, но само ако Съединените щати решат Евросъюзът да бъде освободен за неограничено време" от тези мита, обобщи в четвъртък в София председателят на Европейския съвет Доналд Туск след европейската среща на върха, посветена на тази тема.

Държавните и правителствените ръководители се споразумяха какво са готови да предложат, за да омилостивят Вашингтон. Целта е ЕС да избегне митата от 25 на сто върху стоманата и 10 на сто върху алуминия, обявени от Тръмп, но чието влизане в сила за ЕС беше временно отложено до 1 юни. 

След като изтъкнаха, че е немислимо да преговарят "с пистолет до челото", европейските лидери изразиха готовност за разговори в случай на окончателно освобождаване на ЕС от митата, сключване на "ограничено" търговско споразумение със САЩ и отваряне на европейския пазар за американски природен газ.

Дипломатически източник посочи вчера пред АФП, че европейските аргументи в преговорите имат за цел да насърчат САЩ да освободи ЕС от митата, но че "няма причини за оптимизъм".

На днешната среща в Брюксел министрите на търговията ще обсъдят и контрамерките, включващи списък с емблематични американски стоки - като фъстъченото масло, джинсите и бърбъна - които ЕС обмисля да въведе в случай, че Доналд Тръмп не го освободи от митата. Такива мерки биха могли да бъдат въведени от 20 юни.

"Ограниченото" търговско споразумение, което предлага ЕС, би могло да включва понижаване на митата за някои промишлени стоки - не и за селскостопанските - както и отварянето на обществените пазари.

Преговорите ще се съсредоточат най-вече върху автомобилите - стратегически сектор както за Берлин, така и за Вашингтон. 

Митата на ЕС за американски коли са 10 на сто, докато Вашингтон облага с 25 процента европейските пикапи и камиони.

В същото време митата между двете зони остават ниски - средно 3 процента.

ЕС подчертава, че не става въпрос за възобновяване на непопулярното Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТТИП), останало на мъртва точка след идването на власт на Доналд Тръмп. Това увери Сесилия Малмстрьом пред германския в. "Шпигел".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още