IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мей потуши бунта в парламента относно плановете ѝ за Brexit

Депутатите получават по-голям контрол над излизането на Великобритания от Европейския съюз

21:16 | 12.06.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей успя да потуши бунта в парламента на страната относно нейните планове за Brexit, но не и без да прави компромиси и да даде на депутатите повече контрол над излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС), предава Ройтерс.

След като днес спечели гласовете за промени в бъдещия “значим вот” за финалното споразумение с Брюксел за оттеглянето от ЕС, плановете на Мей да сложи края на над 40-годишното членство в блока все още са в ход.

Но случилото се днес означава, че депутатите вече ще имат повече правомощия, ако Мей не успее да осигури сделка за Brexit, а това може да доведе до по-мек подход към развода с Брюксел. Но по начина, по който стоят нещата в момента, те няма да могат да изпратят правителството обратно към преговорите, ако отхвърлят споразумението с ЕС. 

Депутатите подкрепиха правителствения план, слагайки край на бунта, който можеше да оспори властта на Мей в момент, в който тя е под все по-голям натиск за напредък в преговорите с Брюксел чрез предлагането на по-подробен план.

По-рано министър Дейвид Дейвис, който отговаря за Brexit, заяви пред парламента, че поражението на правилелството ще подкопае преговорите с Брюксел и предупреди депутатите, че правителството никога няма да им позволи да “обърнат Brexit”.

“Правителството не може да демонстрира гъвкавостта, необходима за успешна сделка, ако неговите ръце са завързани в средата на този процес”, коментира още той.

Успехът е първата голяма победа в двудневните дебати по законопроекта за изтегляне на страната от ЕС. Всичко това се случи след напрегната парламентарна сесия, в която проличаха дълбоки разделения, които бяха наблюдавани след гласуването за Brexit през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 5 години
Какъв край?..какви 5 лв?.. какъв брекзит?..няма да има такова самоубийство...все едно Сорос да върне милиарда паунди на АЦБ... всъщност може би вече ги връща като финансира отказ от брекзит...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
dakl
преди 5 години
Очевадно е, че това е началото на края! Сорос съвсем не случайно лансира тези аполоптични прогнози за бъдещето на Великобритания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още